Počele glavobolje zbog snega: Ko je ovde kriv?

Sneg i klizav kolovoz, uz neprilagođenu brzinu, lošu preglednost i teretno vozilo koje je zaustavljeno nasred puta - svi preduslovi za nesreću su tu.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 16.12.2016.

11:22

Počele glavobolje zbog snega: Ko je ovde kriv?
Screenshot YouTube

Dok se u Srbiji tek očekuju ozbiljnije snežne padavine ove sezone, delove Severne Amerike već je pogodio snežni talas. Kao i svake godine, vozačima je potreban određeni period prilogođavanja sa suvih na klizave kolovoze, pa proklizavanja, sletanja sa puta i sudari sa drugim automobilima nisu retkost.

I kao da sneg na putu sam po sebi nije dovoljno opasan, uvek postoje nepredviđeni faktori koji povećavaju rizik od udesa. U ovom slučaju to je ekipa zadužena za održavanje sistema kablovske televizije i Interneta, koja je nakon snežne oluje izašla na teren da popravi oštećenu mrežu u Indijanapolisu.
Screenshot YouTube
Iako se mesto na kome je servisni kamion zaustavljen nalazi na pravcu, mala uzvišica na putu uticala je da vozači automobila ne mogu na vreme da primete vozilo. Kolovoz delimično prekriven sabijenim snegom i neprilagođena brzina uslovima saobraćaja, uz možda i neodgovarajuće gume na pojedinim vozilima, doveli su do brojnih saobraćajnih incidenata i izletanja sa puta za kratko vreme.

Autor snimka, koji je dao sve od sebe da upozori druge vozače, ali i radnike kompanije da nisu adekvatno obezbednili i obeležili zaustavljeno servisno vozilo, bio je ogorčen njihovim nemarom. Sa druge strane, radnici su tvrdili da je sve izvedeno prema propisima.

Pogledajte video i procenite sami ko je kriv za ovu seriju saobraćajnih nezgoda: Nakon što se video pojavio u javnosti, reagovali su iz kablovskog operatera, navodeći, uz izvinjenje, da su zabrinuti zbog onog što su videli i da će kontaktirati vlasnike oštećenih vozila i dodatno upozoriti svoje radnike na terenu da treba da budu oprezniji prilikom izvođenja radova, kako ubuduće ne bi ugrozili druge vozače.

Video može da posluži kao upozorenje svima nama uoči nastupajuće zime. S obzirom da ne možemo uvek da primetimo ili predvidimo kakve nas sve prepreke očekuju na putu, treba stalno da imamo na umu da je zaustavni put prilikom kočenja na snegu i klizavom kolovozu znatno duži nego na suvom, a da naglo, refleksno kočenje može samo da dovede do gubljenja kontrole nad vozilom.

Zbog toga, brzina kretanja vašeg automobila u snežnim uslovima vožnje jednostavno mora da bude manja nego kada vozite po suvom kolovozu, bez obzira što vam se čini da je put pregledan i da sve držite pod kontrolom.

Takođe, bitno je držati i veće odstojanje od vozila ispred vas, nego što je to uobičajeno kada nema snega na putu. O neophodnoj zimskoj opremi, kao što su zimske gume, pisali smo u više navrata, a sva vozila koja trenutno saobraćaju putevima u Srbiji trebalo bi da već imaju montirane pneumatike za zimske uslove vožnje, s obzirom da su prosečne dnevne temperature oko nule, a u nekim višim krajevima zemlje ima i snega.

Zato, usporite i srećan put!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: