Nova pretnja Tesli: Električna limuzina Lucid Air /FOTO

Kalifornijska startap kompanija Lucid Motors predstavila je svoj prvi automobil - Air, i privukla veliku pažnju dizajnom i performansama ove luksuzne električne limuzine.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2016.

10:30

Nova pretnja Tesli: Električna limuzina Lucid Air /FOTO

Sa cenom od preko 100.000 dolara, ovaj automobil cilja potencijalne kupce najskuplje varijante Teslinog Modela S, ali i klijente koji razmatraju kupovinu luksuznih poslovnih limuzina sa konvencionalnim pogonskim rešenjima (Mercedes S klase, BMW Serije 7...).

Lucid Air nije jeftnin, ali nudi mnogo toga. Automobil dobija pogon od dva elektromotora, od kojih jedan pokreće prednje, a drugi zadnje točkove vozila - ukupne snage od čak 1.000 ks!
Kupci će moći da biraju između dve verzije, sa dva paketa pogonskih baterija - manjeg, kapaciteta 100 kWh, i većeg od 130 kWh. Za ovaj drugi navodi se da će modelu Lucid Air omogućiti da sa jednim punjenjem baterija pređe i do 640 km, što je zavidna kilometraža za aktuelnu generaciju automobila sa električnim pogonom.

Baš kao i kode Teslinog Modela S P100D, dva moćna elektromotora obezbeđuju izuzetnu startnost ovog automobila. Lucid Motors tvrdi da će Air imati iste performanse kao pomenuti S P100D, odnosno da će od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) ubrzavati za samo 2,5 s.
Iako je za sada reč o konceptnoj verziji (produkcijski model tek treba da bude prezentovan javnosti), automobil ima elegantan, futuristički dizajn, kako spoljašnjosti, tako i enterijera.

Osećaj vrhunskog luksuza u putničkoj kabini omogućen je zahvaljujući konfiguraciji 4 zasebna sedišta, koja izgledaju kao udobne fotelje, sa opcijama podešavanja nagiba naslona i izvlačenja donjeg sedalnog dela, kako bi putnici koji se voze pozadi mogli da ispruže noge i da se relaksiraju tokom dužih putovanja.
Vetrobran se nadovezuje na stakleni krov koji praktično prekriva čitavu putničku kabinu, pa oni koji se voze u automobilu imaju izvanredan pogled i osećaj prostranosti u enterijeru.

Na komandnoj tabli dominiraju 3 displeja, od kojih jedan preuzima funkciju instrument table, dok se druga dva nalaze na centralnoj konzoli i pokrivaju multimedijalne funkcije, navigaciju i sva ostala podešavanje i komande u vozilu.
Tim koji stoji iza Lucid Motorsa uključuje i takve stručnjake kao što je Peter Rawlinson, koji je pristigao iz Tesla Motorsa, zatim Derek Jenkins, koji je radio za Mazdu i Volkswagen, kao i Brian Barron, iz BMW-a.

Lucid Motors planira da započne proizvodnju električnih automobila do kraja 2017. u Arizoni, u novoj fabrici u kojoj će biti zaposleno oko 2.000 radnika. Za projekat imaju podršku i guvernera ove američke savezne države. Kompanija će pogonske baterije za svoje automobile nabavljati od specijalizovane firme Samsung SDI, sa kojom je sklopila dogovor o saradnji.
Lucid Motors je do sada prikupio preko 130 miliona dolara za svoj projekat, a prvih 250 automobila trebalo bi da stignu do budućih vlasnika 2018. godine.

Oni koji se već sada budu odlučili za nabavku modela Air, treba da polože depozit u visini od 25.000 dolara. Očekuje se da će najluksuznija varijanta ovog automobila koštati oko 160.000 dolara, a kasnije će se pojaviti i jeftinije verzije.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: