BiH: Golf 1 i 2 postaju "jangtajmeri"?

Prema novim propisima, u BiH veoma popularni modeli Golf 1 i Golf 2, iako stariji od 30 godina neće moći da se registruju trajno, kao "oldtajmeri", već je za njih predviđena potpuno nova kategorija - "jangtajmeri", piše Klix.ba.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2016.

13:38

BiH: Golf 1 i 2 postaju
VW Golf 1

Izmene Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, koje je za sada usvojio samo Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, donele su nova pravila registracije oldtajmera u BiH, u odnosu na do sada važeći zakon. Oldtajmer klub iz Sarajeva predložio je da se registracija vrši kao u evropskim zemljama te da je najbolje prepisati način kako je to regulisala Hrvatska.

"To znači da je potrebno napraviti novu klasifikacija vozila, gde će se doći do nove kategorije 'jangtajmera' (youngtimer) i propisati da su to automobili koja imaju 30 godina koji neće imati mogućnost trajne registracije, kao pravi oldtajmeri", izjavio je Nedim Husić, predsednik Oldtajmer klub iz Sarajeva.

U proteklom periodu, kaže, sporno je bilo što se odjednom pojavio veliki broj vozila poput Golfa 1 ili 2, koji se po važećem zakonu smatraju oldtajmerom, jer su stari više od 30 godina. Oni su trajno registrovani, na način da za prvu registraciju vozila kao oldtajmera vlasnik plaća punu registraciju i troškove izrade nove saobraćajne dozvole.

Svake naredne godine ona se samo produžava i vlasnik plaća tehnički pregled, putarinu, stiker, ekološku taksu i osiguranje, dok je oslobođen plaćanja BIHAMK-a (Bosanskohercegovački auto-moto klub), drugih taksi i poreza.

"Budući da su ta vozila jangtajmeri, neće se moći registrovati po dosadašnjoj proceduri. Moraće posebno ići na tehnički pregled – da bi se proverili izduvni gasovi. Zato je i usledila zabrana registrovanja oldtajmer vozila, među kojima je određeni broj zagađivao sredinu i narušavao zdravlje građana", istakao je Husić.

Zbog toga, smatra neophodnim napraviti pravu kvalifikaciju oldtajmer vozila, koja će imati i nove tablice ako se zakonske izmene, kako se očekuje, u potpunosti usvoje u decembru.

"Pravih oldtajmera, proizvedenih između 1930. i 1950. godine u Sarajevu danas ima 15-ak budući da je rat učinio svoje i većina takvih vozila otišla je u druge zemlje. Ipak ljubav prema oldtajmerima nije prestala, pa se u Sarajevu svake godine pojavi po neki novi", naglasio je Husić u izjavi za agenciju Fena.

Izvor: Klix.ba, B92
VW Golf 2
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: