Fiesta za 2017: Novi detalji

Dan nakon premijere automobila i prvih fotografija, Ford je objavio tehničke detalje nove generacije Fieste.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2016.

11:05

Fiesta za 2017: Novi detalji
Fiesta ST-Line

Fiesta za 2017. veća je od prethodne i opremljena je brojnim savremenim elektronskim sistemima asistencije, dok se paleta motora sastoji od benzinskih i dizel agregata sa 3 i 4 cilindra.

Model sa 5 vrata dugačak je 4.040 mm, što znači da je za oko 7 cm duži od prethodnika. Širina vozila povećana je za 12 mm, na 1.734 mm, dok je međuosovinsko rastojanje poraslo za 4 mm, na 2.493 mm.

U Fordu kažu da je konstrukcija nove Fieste za 15% kruća, odnosno otpornija na torziju.
Fiesta Vignale
Kada je reč o motorizaciji, kupci će moći da biraju između pet benzinskih i dve dizel verzije. Bazni model dobijaće pogon od 1.1 litarskog atmosferca sa 3 cilindra. Ovaj agregat biće dostupan u dve varijante - sa 70 ks i 85 ks, a uparen je sa petobrzinskim manuelnim menjačem.

Na raspolaganju je i poznati 1.0 litarski trocilindarski EcoBoost motor, i to u tri verzije - sa 100 ks, 125 ks i 140 ks. Snaga se na točkove prenosi pomoću šestobrzinskog manuelnog menjača, dok se model sa 100 ks može naručiti i sa opcionim šestostepenim automatikom.
Fiesta Titanium
Oni koji se odluče za dizelaša, mogu da računaju na četvorocilindarski 1.5 TDCi motor. Slabija verzija isporučuje 85, a jača 120 konjskih snaga. Ford tvrdi da ove dve jedinice u atmosferu emituju svega 82, odnosno 89 g CO2/km.

Svi motori koji se ugrađuju u novu Fiestu imaju stop-start sistem za uštedu goriva, a modeli sa manuelnim menjačem i Eco dugme čijim se aktiviranjem automatski podešava dovod goriva i rad motora, kako bi se smanjila potrošnja.

Unapređene su i vozne karakteristike automobila, pa je, prema rečima proizvođača, prijanjanje vozila u krivinama poboljšano za 10% zahvaljujući Electronic Torque Vectoring Control sistemu koji usporava okretanje unutrašnjih točkova u zavojima.
Fiesta Active
Značajno je poboljšana i bezbednost putnika, s obzirom da nova Fiesta ima gomilu elektronskih sistema asistencije, a za funkcionisanje mnogih od njih zaslužne su dve kamere, tri radara i 12 ultrazvučnih senzora koji se ugrađeni u automobil. Ovi periferni uređaji pokrivaju prostor od 130 metara ispred vozila.

Fiesta je, između ostalog, opremljena tehnologijom za prevenciju sudara sa sistemom za detekciju pešaka na putu, zatim asistencijom prilikom parkiranja, adaptivnim tempomatom, sistemom za otkrivanje drugih vozila u mrtvom uglu i upozorenjem vozača na iste, tehnologijom za održavanje automobila u okvirima vozne trake kojom se kreće, sistemom za prepoznavanje saobraćajnih znakova, automatskim uključivanjem/isključivanjem dugih svetala...
Fiesta ST-Line
Novi multimedijalni SYNC 3 sistem dolazi sa ekranima u tri veličine. U zavisnosti od paketa, kupcima je na raspolaganju displej dijagonale 4,2, zatim 6,5 i najveći od čak 8 inča.

Za one koji žele da uživaju u vrhunskom zvuku, u ponudi je i opcioni B&O Play stereo sistem sa 10 zvučnika.

Ford je na prezentaciji nove Fieste koja je održana 29. novembra u Kelnu predstavio 4 varijante ovog modela: Titanium, ST-Line, luksuznu Vignale i "kros" verziju Active.

U nastavku možete pogledati promotivne video klipove sva 4 modela:

Fiesta Titanium Fiesta ST-Line Fiesta Vignale Fiesta Active

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: