Šta smo do sada saznali o novoj Insigniji

Opel postepeno otkriva tehničke detalje nove generacije svoje limuzine, koja će u imenu pored oznake Insignia imati i dodatak Grand Sport.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 25.11.2016.

13:26

Šta smo do sada saznali o novoj Insigniji

Nakon što smo se upoznali sa unapređenim LED farovima sa 32 sijalice, red je došao i na informacije o novom FlexRide sistemu oslanjanja.

Nemački proizvođač saopštio je da će nova Insignia imati sve što je jednom sedanu srednje klase neophodno da bi osigurao odgovarajuću voznu dinamiku i agilnost. U zavisnosti od verzije, novajlija se oslobodio i do 175 kilograma mase, u poređenju sa odlazećim modelom, što će doneti prednost na planu voznih osobina i performansi.

Automobil je 29 milimetara niži u odnosu na prethodnika, trag točkova je proširen za 11 milimetara, prepusti karoserije preko točkova su značajno smanjeni a međuosovinsko rastojanje poraslo je za 92 milimetra, što obezbeđuje dodatnu pravolinijsku stabilnost pri visokim brzinama.

Dodatno „izbrušeno“ FlexRide ogibljenje prilagođava rad amortizera, sistema upravljanja i pogona automatski ili putem selektivnih režima – „Standard“, „Sport“ i „Tour“.
Pravo mesto za testiranje ove tehnologije je naravno legendarni Nirburgring Nordšlajfe. Ova staza je ekstremno zahtevna sa kombinacijom različitih asfaltnih podloga, brzih pravaca i krivina. Svaki novi Opel svoj završni test prolazi upravo ovde.

Tim okupljen oko šefa projekta, inženjera Andreasa Cipsera, stigao je na Nirburging u maskiranim prototipovima. Vozilo se na 21 kilometar dugoj stazi da bi se prikupili podaci o ponašanju automobila u samoj vožnji, u cilju konačnog, finog podešavanja vozila.

Inače, sama pozicija vozača je tri centimetra niža u odnosu na odlazeći model i donosi osećaj spojenosti sa automobilom – centralna konzola obezbeđuje dodatnu podršku a instrumenti i kontrolni uređaji su lako dostupni. Ideja je bila da sve ovo kao rezultira pozicijom sličnom onoj kod trkača u klasi turing automobila, što je idealno za dinamičnu vožnju, ne samo na Nirburgringu.

Za izrazito dinamične performanse, najbolje je odabrati režim „Sport“ FlexRide ogibljenja: amortizeri su tvrđi, dok odziv na volanu i papučici gasa postaje direktniji. Pored toga, ESP sistem interveniše kasnije, omogućavajući vozaču više slobode pri zanošenju. U kombinaciji sa automatskim menjačem, „Sport“ režim podrazumeva kasniju promenu stepena prenosa, tako da je Insignia u potpunosti podešena za dinamičnu vožnju.
Kao što je već pomenuto, vozač nove Insignije može da bira između tri postavke, u odnosu na karakteristike puta i svoje sopstveno nahođenje:

„Standard“: Automatska kontrola bira optimalno podešavanje u odnosu na prikupljene informacije koje šalju senzori vozila.

„Tour“: Konfiguracija ogibljenja koja u prvi plan stavlja komfor, dok podešavanje pogonskog sistema kao imperativ ima smanjenu potrošnju goriva – ovo je pravi režim za opušteno krstarenje na dugim distancama.

„Sport“: Poniranje pri kočenju je redukovano, karoserija se značajno manje naginje pri brzom prolasku kroz krivine a upravljanje obezbeđuje direktniju povratnu informaciju sa vozne podloge.

FlexRide ogibljenje u novoj Insigninji elektrohidrauličnim putem prilagođava amortizere uslovima na putu i očitava voznu podlogu čak 500 puta u sekundi odnosno 30.000 puta u minutu. Pored toga, vozač može da memoriše lične preference kada je reč o karakteristikama upravljanja, odziva na papučici gasa i amortizerima, i to putem „Sport“ dugmeta.

„Novi centralni softver Drive Mode Control tehnologije, predstavlja srce i dušu adaptivnog sistema oslanjanja. On neprestano analizira informacije koje dobija od senzora i zadatog podešavanja, tako da prepoznaje individualan vozački stil. Ovaj individualan sistem se dalje optimizuje za ostvarivanje najboljeg mogućeg prijanjanja i pozicije na putu“, objasnjava Andreas Cipser.

Ukoliko se, na primer, Insignia Grand Sport vozi u „Standard“ režimu i vozač odluči da sa više entuzijazma „napadne“ krivine na vijugavom putu, softver prepoznaje sportski nastrojen stil vožnje na osnovu parametara ubrzanja i kočenja i istovremeno prebacuje podešavanje komponenti ogibljenja i pogona na sportsku postavku.

Opel Insignia Grand Sport imaće svetsku premijeru na sajmu automobila u Ženevi, u martu 2017.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: