Kada je pravi trenutak da letnje gume zamenimo zimskim?

Od 1. novembra, zakonski je počela zimska sezona kada su u pitanju automobilske gume. Tokom perioda koji će trajati do 1. aprila naredne godine, u obavezi smo da imamo sve četiri zimske gume na automobilu, ali samo ako je put pokriven snegom, ledom ili poledicom. Sajt Polovni automobili bavio se dilemom vozača - kada je ZAISTA vreme da se stave zimski pneumatici?

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.11.2016.

08:33

Kada je pravi trenutak da letnje gume zamenimo zimskim?
Foto: B92 arhiva

Izvor: Polovni automobili

Činjenica je da mnogi vozači još uvek nisu upoznati sa zakonskim uslovom - koji važi tek tri godine - da su zimske gime obavezne samo kada je sneg, led i poledica. Zbog toga, montiraju zimske pneumatike odmah nakon (ili čak pre) 1. novembra, pa u zavisnosti od toga kakve su vremenske prilike u tekućoj godini i gde žive - čine sebi medveđu uslugu. Naime, ako su temperature vazduha i dalje relativno visoke, zimske gume ispoljavaju sledeće mane:

- Brže se troše - zimske gume su napravljene od mekše smeše, koja se pri visokim temperaturama znatno brže troši, naročito pri oštrom kočenju, skretanju i ubrzavanju. Dakle, brže će "oćelaviti", pa ćete ranije morati da kupite nove.

- Lošije koče - produžavaju put kočenja, što pri višim brzinama može da dovede do udesa koji biste mogli da izbegnete da ste imali letnje gume.

- Lošije se ponašanje u krivinama i pri oštrim manevrima – slično kao kod kočenja, zbog specifične smeše koja suviše omekša pri visokim temperaturama, jednostavno ne mogu da "drže" asfalt kao što to mogu letnje.

- Veća je potrošnja goriva – zimske gume generalno imaju veći otpor kotrljanju, a kada se na visokim temperaturama "razmekšaju", ta karakteristika još više dolazi do izražaja.

Ipak, ne čekajte sneg da tek tada stavite zimske gume

Neki vozači idu u drugu krajnost i čekaju da padne sneg ili da zaledi, pa tek onda ubace gume u gepek i krenu kod vulkanizera ili ih sami menjaju ukoliko ih, na primer, drže u podrumu na drugim felnama.

Stručnjaci kažu da je 7 °C temperatura koja bi trebalo da posluži kao odrednica kada treba menjati zimske i letnje gume.

Ali noću je hladno, a danju toplo

Znamo da noću temperatura može ozbiljno da se približi nuli, a danju da skoči na 12 °C, a situaciju dodatno komplikuje i činjenica da u ovo vreme znaju da se smenjuju periodi od po nekoliko toplih i hladnih dana, kada je temperatura konstantno ispod ili iznad 7 °C, pa se postavlja pitanje kada menjati gume?!

Nema univerzalnog odgovora – to pitanje morate sami da rešite, u zavisnosti od vremenske prognoze, područja na kojem živite, doba dana kada najčešće vozite...

Uostalom, temperatura od 7 °C nije neka magična granica nakon koje se će se zimske ili letnje gume pretvoriti u bundeve, već se nakon raznih testiranja utvrdilo da se ispod ili iznad te temperature u proseku osećaju znatno veće razlike u karakteristikama zimskih i letnjih guma.

Pritom, nisu ni sve zimske gume iste, odnosno napravljene od iste smeše. Stoga nema potrebe da se suviše opterećujete praćenjem temperature, već kada vidite da se najavljuje "prava zima", menjajte pneumatike. Čak i ako zbog neočekivanih promena vremenskih prilika vozite neko vreme na zimskim gumama pri 15 °C, i to je bolje nego da dočekate sneg i led na letnjim pneumaticima.

Gužve kod vulkanizera

Kada metereolozi najave sneg ili sneg već počne da pada, kod vulkanizera se obično stvore kolone automobila, pa i taj problem treba uzeti u obzir, kako ne biste satima sedeli zarobljeni za volanom uporno se pitajući "zašto vulkanizeru treba toliko dugo da zameni jednu običnu gumu"...

Isplativost dva kompleta guma montiranih na felne?

Ako zamena i balansiranje četiri gume košta 2.000 do 2.500 dinara, što radimo dva puta godišnje, dolazimo do sume od 4.500 do 5.000 dinara godišnje. Četiri nove čelične felne za zimske gume mogu da se kupe za npr. od 4.000 do 5.000 po komadu – ukupno 16.000 do 20.000 dinara. Dakle, recimo da će se investicija isplatiti za 3-4 godine. Ne treba zaboraviti i da pritom možemo sami, kad god poželimo, da pređemo sa zimskih na letnje i obrnuto, bez plaćanja i čekanja.

Pomenimo i da na ovaj način čuvate aluminijumske felne, čiji lak može da se ošteti u zimskim uslovima (led, rizla, so...), a možete i da uzmete drugačiju kombinaciju guma/felna, na primer sa užom gumom višeg profila, što će pomoći probijanju kroz sneg.

Upozoravamo, u promenu dimenzija pneumatika se ne upuštajte ukoliko niste dobro upoznati sa tom problematikom!

Kako da čuvam letnje gume?

- Sa felnom – horizontalno, jednu na drugoj, naduvane na uobičajen pritisak. Povremeno im menjajte pozicije. Ukoliko vam je prostor problem, možete i da ih okačite na zid.

- Bez felne – vertikalno, jednu uz drugu. Obavezno ih rotirajte 2-3 puta mesečno, da se ne bi deformisale.

Mnogi vulkanizeri pružaju uslugu čuvanja guma – cena je od 250 do 400 dinara mesečno po kompletu. Možda negde ima jeftinije, a negde skuplje...

Pre nego što skinete gume, obeležite njihove pozicije na automobilu, da biste na proleće mogli da ih vratite na isto mesto ili da ih rotirate.

Zimske, letnje, all-season?

Kao što smo već rekli - razlika između zimskih i letnjih guma nije samo u dubini i vrsti šare, već i u materijalu od kojeg su napravljene. Oznaka M+S (MS ili M&S), na boku gume u stvari ne označava ni zimsku gumu, ni gumu za sve sezone, već samo geometriju šare, ali po zakonu se pneumatik sa tom oznakom smatra zimskom gumom.

Za ovaj "nesporazum" su krivi i proizvođači guma i razne institucije i mediji. Krenimo redom. Slovo M označava "mud" (na engleskom), odnosno blato na srpskom, a slovo S označava "snow", sneg na srpskom. Stoga bi bilo logično da se gume sa ovom oznakom smatraju zimskim gumama. Ipak, to nije baš tako jednostavno.

Čak i zakon u našoj i drugim državama gume sa oznakom M+S (MS ili M&S) prepoznaje kao gume za zimu i možete ih slobodno koristiti za zimsku sezonu – ukoliko vas policija zaustavi kada ih koristite po snegu i ledu, smatraće se da imate zimske gume.

Međutim, prave zimske gume su napravljene od mekše smeše, koja zadržava dobre karakteristike i kada temperatura ode daleko ispod nule, pri čemu karakteristična duboka šara pomaže da "kopaju" kroz sneg i bolje "grebu" po ledu.

Prave zimske gume ćete prepoznati po tome što pored oznake M+S (MS ili M&S) na boku imaju i simbol planine sa tri vrha i snežne pahuljice u njoj.

Sa druge strane, letnje gume su izrađene od mešavine koja se odlično ponaša pri visokim temperaturama, ali se zato zimi stvrdnu i veoma loše koče i skreću čak i na apsolutno suvom asfaltu pri niskim temperaturama.

Sa treće strane, "all-season" pneumatici, koji su predviđeni za sve sezone, prave kompromis sa različitim zahtevima. Problem je u tome što ne znate kakav je kompromis napravljen, pa će se jedni dobro ponašati leti, a lošije zimi i obrnuto.

Pokušajte da na internetu ili u renomiranim časopisima nađete testove ovakvih pneumatika, kako biste videli kakve su ocene dobili na testiranjima u različitim uslovima, uključujući i kočenje na vlažnom i suvom asfaltu pri niskim i visokim temperaturama i slično.

Drugim rečima, kada kupite "all-season" gume, one će na boku imati M+S (MS ili M&S) oznaku, što znači da ih zakon priznaje kao zimske gume, možete da ih vozite i leti, ali u stvari ne znate kakve su im karakteristike na različitim podlogama pri različitim temperaturama.

Počinje i sezona krađe guma

Sada je već postala tradicija da u ovom periodu točkovi počinju više da se kradu, a razlog su upravo zimske gume. Rešenje postoji – sigurnosni šrafovi.

Kako najlakše kupiti gume?

Jedan od načine je i da sve obavite preko interneta – recimo putem sajta Internet prodaja guma, izaberete željene dimenzije, tip i marku pneumatika i sačekate da gume stignu na vašu kućnu adresu ili kod vulkanizera kod kojeg želite da obavite montiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: