Škoda Octavia pokazala novo lice za 2017.

Tri i po godine nakon lansiranja treće generacije, Škoda je restilizovala svoj najvažniji i najprodavaniji model.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2016.

10:22

Škoda Octavia pokazala novo lice za 2017.

Češki proizvođač u martu je objavio da je prodaja modela Octavia u protekle dve decenije premašila 5 miliona vozila, dok je samo za poslednje tri godine kupcima širom sveta isporučeno 1.000.000 automobila. Ovi brojevi najbolje govore o značaju koji Octavia ima za poslovanje Škode.

Kako bi model ostao konkurentan i u narednih 3-4 godine, do dolaska sledeće generacije, i da bi narudžbine nastavile da stižu nesmanjenim tempom, na automobilu su izvršene manje stiske korekcije i unapređenja.
Za razliku od nekih drugih brendova iz VW grupacije, kojoj pripada i Škoda, na čijim modelima je teško uočiti razliku između stare i restilizovane verzije, ovde se već na prvi pogled promene jasno vide.

Verovatno najviše kontroverzi među ljubiteljima modela Octavia izazvaće novi farovi. Škoda je odlučila da svaki od farova podeli na dve celine, različitih oblika, pa automobili sada ima primetno drugačiji vizuelni "karakter".

Promenjena je i maska hladnjaka, koja se direktno nadovezuje na svetlosne grupe, a jezičak haube na kome je Škodin amblem, nešto je veći i naglašeniji.
Sa druge strane, razlike na zadnjem delu vozila su minimalne i svode se na manje intervencije na stop svetlima.

Dimenzije automobila ostale su nepromenjene, baš kao i zapremina prtljažnika koja iznosi od 590 litara sa uspravljenim zadnjim sedištima, pa do 1.580 l sa preklopljenim naslonima.

Restilizovana je i karavan verzija - Octavia Combi, a jedna od novina je opcioni električni mehanizam otvaranja prtljažnika.
U unutrašnosti, Škoda je unapredila multimedijalni sistem, koji u najvišem paketu opreme ima veliki ekran dijagonale 9,2 inča.

Poboljšani su i sistemi asistencije, pa je tako Front Assist tehnologija koja ima za cilj da spreči sudare pri manjim brzinama dopunjena sistemom za detekciju pešaka na putu. Osim toga, sistem za pomoć prilikom parkiranja je dodatno je optimizovan. Zahvaljujući zadnjem radaru, sistemi kao što su Blind Spot Detection i Rear Traffic Alert garantuju bezbednije manevrisanje prilikom promene vozne trake i pomažu prilikom isparkiravanja u rikverc.

Škoda je unapredila i Simply Clever funkcije, pa je tako automobilski "ključ" moguće programirati prema potrebama različitih korisnika - pri čemu on pamti određena podešavanja vozila u zavisnosti od toga ko koristi automobil u datom trenutku, a dostupna je i funkcija grejanja volana.
Kada se početkom 2017. nađe u prodaji, nova Octavia biće dostupna sa pet benzinskih i četiri dizel motora, zapremine 1.0 do 2.0 litara i u rasponu snaga od 86 ks (63 kW) do 184 ks (135 kW).

Iako su u većini verzija standardni manuelni menjači, kod gotovo svih mogu se opciono naručiti automatizovani DSG menjači sa duplim kvačilom, sa 6 ili 7 stepeni prenosa. Modeli sa 1.8 TSI i 2.0 TDI motorima dostupni su i sa 4x4 pogonom.

Škoda Octavia u ponudi ima i opcioni Dynamic Chassis Control (DCC) sistem koji omogućava podešavanje ogibljenja automobila. Na raspolaganju su tri moda: Comfort, Normal i Sport. Kupcima je na raspolaganju i veliki izbor alu felni, promera od 16 do 18 inča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: