Kvalitet goriva - noćna mora srpskog vozača

Kao i za mnoge druge proizvode koji se prodaju na našem tržištu, i za automobilsko gorivo često tvrdimo da zaostaje za kvalitetom u odnosu na ono u inostranstvu. Odsustvo prave kontrole kvaliteta i hronično nepoverenje građana u državne organe u Srbiji idu u prilog takvim tvrdnjama.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2016.

11:27

Kvalitet goriva - noćna mora srpskog vozača
Foto: B92 arhiva

Sudeći prema komentarima naših čitalaca na tekst o kvalitetu "srpskog" goriva, većina smatra da koristimo lošije gorivo od onog koje se toči na inostranim pumpama, a mnogi su ubeđeni da imamo najnekvalitetnije gorivo u regionu.

Ove tvrdnje potkrepljene su i ličnim iskustvima čitalaca koji često putuju van Srbije i u prilici su da sipaju benzin, dizel ili TNG na tamošnjim pumpama. Mnogi od njih navode da se automobil "preporodi" kada se gorivo natoči u inostranstvu, pa čak i da je potrošnja niža 20% sa stranim gorivom.

Ipak, kada je reč o odstupanju u potrošnji treba imati u vidu da nije uvek realno porediti vožnju u Srbiji na "srpskom" benzinu i vožnju kroz, recimo, Hrvatsku ili Nemačku sa njihovim gorivom. Na potrošnju, osim kvaliteta goriva utiču i brojni drugi faktori, kao što su konfiguracija terena, brzina kretanja, opterećenje vozila, stil vožnje, vremenske prilike, uslovi u saobraćaju...

Ovim ne tvrdimo da gorivo koje se toči na pumpama u Srbiji nije lošije nego u drugim zemljama sa razvijenijim mehanizmima kontrole i boljom zaštitom potrošača, već samo ukazujemo na to da podaci o potrošnji, koje uglavnom dobijamo sa bord kompjutera, nisu najbolji pokazatelj kvaliteta benzina ili dizela koji sipamo u rezervoare naših automobila.

Logično je očekivati da će se približavanjem Srbije članstvu u EU i usvajanjem standarda koji su se dokazali u praksi u razvijenim zemljama, postepeno unapređivati i kvalitet goriva na našim pumpama, ali s obzirom na loša iskustva vozača sa gorivom u periodu od 90-tih na ovamo biće potrebno da prođe dosta vremena da se povrati poverenje u državne institucije koje kontrolišu proizvode na našem tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: