Imaju ugrađenu navigaciju, a koriste mobilne aplikacije

Polovina vozača novih automobila u SAD i pored ugrađenog fabričkog navigacionog sistema oslanja se na aplikacije na smartfon uređajima, da bi stigli na željenu destinaciju, pokazuje najnovije istraživanje.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2016.

11:56

Imaju ugrađenu navigaciju, a koriste mobilne aplikacije
Foto: B92 arhiva

Anketa koju je sproveo J.D. Power, bila je fokusirana na iskustva vozača u prvih 90 dana nakon kupovine novog vozila. Vozači su odgovarali na brojna pitanja, koja su se uglavnom odnosila na savremene tehnologije u automobilima, poput ugrađene navigacije, multimedijalnog sistema i bezbednosnih karakteristika.

Rezultati ispitivanja pokazuju da su vlasnici automobila generalno zadovoljni novim tehnologijama, koje su u proseku ocenjene sa 730 poena, od mogućih 1.000. Najlošije su ocenjeni upravo navigacioni sistemi, koji su imali najniži skor u anketi, 687 od 1.000.

Još interesantniji je podatak da više od polovine vozača uopšte ne koristi ugrađenu navigaciju. Umesto toga, opredeljuju se za odgovarajuće navigacione aplikacije na svojim smartfon uređajima. Takođe, skoro trećina ispitanika priznaje da su koristili fabričku navigaciju samo tokom prvih par sedmica nakon kupovine novog automobila, da bi posle toga digli ruke od nje i vratili se proverenim mobilnim aplikacijama.

Ispostavilo se da je najveći problem za vozače unošenje nove destinacije koje zahteva prolazak kroz brojne podmenije na displeju. Osim toga, kod mnogih modela, iz bezbednosnih razloga, vozaču nije dozvoljeno da manuelno unosi adresu dok je vozilo u pokretu. I dok je ovo ograničenje potpuno razumljivo kada se vozač nalazi sam u automobilu, nelogično je kada recimo podatke želi da unese suvozač. Tada je navigacija "zaključana" i može se aktivirati samo glasovnim komandama, što dodatno nervira korisnike.
Foto: B92 arhiva
Analiza koju je sproveo J.D. Power, pokazuje da su novi sadržaji, poput Android Auto ili Apple CarPlay sistema, koji vlasniku omogućavaju da praktično preslika svoj smartfon na displej multimedijalnog sistema u automobilu idealno rešenje, jer na taj način vozači mogu sa lakoćom da koriste sadržaje i aplikacije sa mobilnog telefona, na koje su već naviknuti.

Ipak, mnogi vozači ne samo da ne koriste ove mogućnosti, već nisu ni upoznati da su im one na raspolaganju u novom automobilu.

Istraživanje je imalo za cilj i da otkrije koji su to najnoviji modeli automobila sa čijim savremenim tehnologijama su vozači najzadovoljniji. Kada je reč o automobilskim premijum segmentima, najbolje su ocenjeni BMW Serije 2 i Serije 4, kao i Hyundai Genesis.

Među automobilima koji ne pripadaju premijum klasi, najbolje ocene od strane vozača dobili su Hyundai Tucson, Chevrolet Camaro, Kia Forte i Nissan Maxima.

Da li vi koristite fabričke navigacione sistema, ako ih imate u automobilu, ili se ipak oslanjate na smartfon aplikacije za navigaciju?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: