Smart na struju - 160 km sa punim baterijama (FOTO)

Smart je objavio fotografije i preliminarne tehničke detalje električnih verzija najnovije generacije svoja tri modela.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 23.09.2016.

10:10

Smart na struju - 160 km sa punim baterijama (FOTO)
Smart ForTwo ED

Nova "Electric Drive" familija obuhvata modele ForTwo ED, ForTwo Cabrio ED i ForFour ED. Smart ForFour je po prvi put dobio električni pogon, a sva tri automobila imaće svetsku premijeru na predstojećem sajmu u Parizu.
Smart ForTwo Cabrio ED
Sve verzije dele isti pogonski sistem koji se sastoji od električnog motora od 83 ks (61 kW) i 160 Nm, i litijum-jonskih baterija kapaciteta 17,6 kWh. Električni pogon omogućava verziji ForTwo da ubrza od 0 do 100 km/h za 11,5 s, modelu Cabrio za 11,8 s, dok je Smartu ForFour na struju potrebno 12,5 s da bi iz stanja mirovanja došao do "stotke". Maksimalna brzina sva tri automobila elektronski je ograničena na 130 km/h, kako bi se povećala autonomija u vožnji.

Jednostepeni menjač, koji vodi poreklo iz kompanije Renault, snagu šalje na zadnje točkove.
Smart ForFour ED
Među najvažnijim specifikacijama električnih automobila svakako je podatak o radijusu kretanja. Smart tvrdi da je prema novom Evropskom voznim ciklusu (NEDC, aktuelni standard za poređenje vozne autonomije različitih vozila), električni ForTwo u stanju da sa punim baterijama pređe do 160 km, dok maksimalna autonomija u vožnji modela ForTwo Cabrio i ForFour iznosi 155 km.
Kada je reč o drugom važnom podatku - vremenu dopune baterija - u Smartu kažu da je načinjen značajan pomak u poređenju sa prethodnim modelom. Kupci u Velikoj Britaniji i SAD će moći da napune baterije automobila za svega 2,5 h na specijalnim punjačima (ranije je bilo potrebno duplo duže vreme), dok je u Nemačkoj vreme dopune na običnoj kućnoj utičnici skraćeno za 40%.

Od 2017. godine, Smart će kao doplatnu opciju ponuditi i brzi punjač od 22 kW, zahvaljujući kome se vreme punjenja skraćuje na samo 45 minuta.
Uvid u proces punjenja, informacije o napunjenosti baterija i druge podatke o stanju vozila, korisnici će moći da dobiju i putem smartfon aplikacije, dok je, na primer, njihov automobil parkiran i priključen na struju.

Proizvođač planira na novu generaciju električnih Smart modela najpre ponudi kupcima u SAD, gde je čak četvrtina prodatih modela iz prethodne generacije imala pogon na struju. Prodaja će u Sjedinjenim Državama početi do kraja 2016, a početkom 2017. sva tri automobila će stići i u evropske prodajne salone.

Preporučena cena u Nemačkoj je 21.940 evra za model ForTwo, 25.200 evra za Cabrio i 22.600 evra za električni četvorosed ForFour.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: