Elektrifikacija - glavna tema Opelovog štanda u Parizu

Na auto-salonu u Parizu, centralno mesto u Opelovoj prezentaciji zauzeće novi električi model Ampera-e. Osim njega, posetioci će moći da vide i redizajniranu Zafiru, kros model Karl Rocks, Mokku X i specijalnu verziju kabrioleta Cascada.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2016.

14:40

Elektrifikacija - glavna tema Opelovog štanda u Parizu

U nemačkoj kompaniji kažu da je Ampera-e prevazišla najveći nedostatak prisutan kod električnih automobila – strepnju vozača zbog male autonomije u vožnji. Naime, u skladu sa novim Evropskim voznim ciklusom (NEDC, aktuelni standard za poređenje vozne autonomije različitih vozila), Opelov električni automobil može da probije magičnu barijeru od 400 kilometara.

U praksi, činioci poput karakteristika puta, vremenskih uslova, stila vožnje ili faktor dodatnog opterećenja, mogu uticati na autonomiju. Međutim, Opel tvrdi da Ampera-e može preći i preko od 300 kilometara, čak i ako se vozi u svakodnevnim, prosečnim uslovima.

Sa dužinom od 4,17 m, Ampera-e spada u kompaktne automobile. Ona takođe nudi prostor za pet osoba i prtljažnik od 381 litar, što je iznad proseka za automobile slične dužine. Baterija se sastoji od 288 litijum-jonskih ćelija, sa kapacitetom od 60 kWh, a razvijena je u saradnji sa LG Chem.

Opel Ampera-e za pogon koristi elektromotor čije su performanse ekvivalentne snazi od 150 kW/204 ks, dok je maksimalni obrtni moment 360 Nm. Automobil ubrzava od 0 do 50 km/h za 3,2 sekunde, dok je za međuubrzanje od 80 do 120 km/h, koje je posebno važno u realnoj vožnji prilikom preticanja, potrebno 4,5 sekundi. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 150 km/h zbog očuvanja vozne autonomije.

Opel Zafira ima novi izgled

Posetioci Opelovog štanda takođe mogu da dobiju detaljniji uvid u dizajn i karakteristike restilizovane Zafire. Kada se ovaj model uskoro nađe u prodajnim salonima, kupcima će, osim novog izgleda spoljašnjosti i osveženog enterijera, na raspolaganju biti i Opelov funkcionalni Flex7 sistem sedenja, AGR sertifikovana ergonomska prednja sedišta, FlexFix nosač bicikala i adaptivni FlexRide sistem oslanjanja.

Najnovija generacija Opelovog IntelliLink multimedijalnog sistema kompatibilna je sa Apple CarPlay i Android Auto funkcijama. Takođe, po prvi put u vozilu ove klase, Opel nudi novu generaciju Adaptivnih prednjih farova (AFL) sa LED tehnologijom kao opcijom.

Robustni mališan: Opel Karl Rocks

Opel će u Parizu po prvi put prikazati i kros model Karl Rocks. U odnosu na standardnu varijantu Opelovog malog gradskog automobila, odstojanje od tla kod Rocks verzije veće je za 18 mm, a automobil je opremljen zaštitnim elementima na donjim delovima karoserije (pragovima, lukovima iznad točkova).

Karl Rocks ima i nova prednja svetla za maglu, kružnog oblika, i bolje zaštičena nego na standarnodoj verziji automobila. Vizulene razlike na spoljašnjosti vozila zaokružuju neizbežne krovne šine, hromirane završne obrade, i jedinstvene 15 inčne alu felne.

Automobil u koji može da se smesti do 5 odraslih putnika, po potrebi može da se pretvori u funkcionalno vozilo za prevoz stvari, s obzirom da se obaranjem sedišta dobija maksimalnih 1.013 litara korisne tovarne zapremine.

Opel Mokka X

Restilizovana Mokka je prvi model na kojem Opel uvodi novu identifikacionu oznaku za sve buduće SUV i krosover automobile ovog proizvođača. Reč je o slovu "X" koje, kako kažu u kompaniji, naglašava avanturistički aspekt vozila.

Izgled prednjeg dela je u skladu sa Opelovim novim dizajnom, uključujući horizontalnu masku hladnjaka u formi krila i "potpis" u vidu LED dnevnih svetala. Izmene su prisutne i pozadi, sa stop svetlima opciono dostupnim u LED tehnologiji.

Što se unutrašnjosti tiče, ambijent Mokke X je u potpunosti redefinisan. Kompletno nova instrument tabla inspirisana je novom Astrom. Centralna konzola je razvijena oko sedmoinčnih ili osmoinčnih ekrana nove generacije multimedijalnih sistema a mnoge funkcije su sada dostupne preko centralnog displeja osetljivog na dodir.

Pogonska paleta ovog Opelovog SUV modela sada je proširena još jednim benzincem. Novi 1.4 litarski Direct Injection Turbo sa 112 kW/152 ks, koji je debitovao u novoj Astri, dostupan je i u modelu Mokka X, u kombinaciji sa šestostepenim automatskim menjačem i Start/Stop sistemom. Što se tiče pogona na sve točkove, u normalnim uslovima za vožnju snaga se šalje samo na prednju osovinu, kako bi potrošnja goriva ostala niska.

U zavisnosti od uslova na putu, pogonska snaga se neprimetno može prebaciti sa 100 odsto prednjeg pogona, na maksimalnu distribuciju obrtnog momenta u vrednosti 50 odsto napred i 50 pozadi, u slučajevima kada je, na primer, na putu prisutna veća količina vode.

Opel Cascada Supreme

Na pariskom salonu publici će biti predstavljena i specijalna verzija Opelovog kabrioleta četvoroseda, sa dodatkom Supreme u nazivu. Automobil će moći da se naruči u "Pull Me Over Red" crvenoj, "Summit White" beloj ili "Black Meet Kettle" crnoj nijansi. Sve tri boje karoserije su naglašene crnom maskom hladnjaka, crnim retrovizorima i dvotonskim, crnim 20 inčnim alu felnama u sjajnoj završnoj obradi.

Inspirisani jarko crvenom linijom Opelove futurističke dizajnerske studije, GT Concepta, šavovi na sedištima i tapacirungu u kabini, takođe su u sportsko crvenoj boji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: