Novi električni Opel ima autonomiju preko 400 km!

Nakon što je Chevrolet objavio da njegov električni automobil Bolt sa jednim punjenjem baterija može da pređe do 383 km, Opel je saopštio kako sestrinski model Ampera-e može da se vozi i više od 400 km, pre nego što ostane bez struje.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2016.

12:58

Novi električni Opel ima autonomiju preko 400 km!

U nemačkoj kompaniji tvrde da je Ampera-e prevazišla najveći nedostatak prisutan kod električnih automobila – strepnju vozača zbog male autonomije u vožnji. Naime, u skladu sa novim Evropskim voznim ciklusom (NEDC, aktuelni standard za poređenje vozne autonomije različitih vozila), Opelov električni automobil može da probije magičnu barijeru od 400 kilometara.

Ovaj rezultat izdvaja Amperu-e kao elektroautomobil sa najvećim radijusom kretanja na tržištu. Poređenja radi, BMW i3, čak i kada je opremljen opcionom, velikom baterijom od 33 kWh, može pokriti 300 kilometra u NEDC ciklusu, Nissan Leaf može preći 250 kilometara, Renault Zoe 240 kilometara, a VW e-Golf 190 kilometara.
U praksi, faktori poput karakteristika puta, vremenskih uslova, stila vožnje ili faktor dodatnog opterećenja, mogu uticati na autonomiju. Međutim, Opel tvrdi da Ampera-e može preći i preko od 300 kilometara, čak i ako se vozi u svakodnevnim, prosečnim uslovima.

Ampera-e, sa dužinom od 4,17 m, spada u kompaktne automobile. Ona takođe nudi prostor za pet osoba i prtljažnik od 381 litar, što je iznad proseka za automobile slične dužine.

Ovo je omogućeno pametnim pozicioniranjem deset baterijskih modula. Čitav paket nalazi se u podu automobila i "skrojen" je u odnosu na konture vozila. To znači da je sav slobodan prostor maksimalno iskorišćen.
Baterija se sastoji od 288 litijum-jonskih ćelija, sa kapacitetom od 60 kWh, a razvijena je u saradnji sa LG Chem. Opel Ampera-e za pogon koristi elektromotor čije su performanse ekvivalentne snazi od 150 kW/204 ks, dok je maksimalni obrtni moment 360 Nm.

Automobil ubrzava od 0 do 50 km/h za 3,2 sekunde, dok je za međuubrzanje od 80 do 120 km/h, koje je posebno važno u realnoj vožnji prilikom preticanja, potrebno 4,5 sekundi. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 150 km/h zbog očuvanja vozne autonomije.
Ampera-e obezbeđuje gotovo nečujno krstarenje, u isto vreme puneći baterije tokom kretanja. Da bi se to ostvarilo, vozač samo treba da podigne stopalo sa papučice gasa u „Drive“ režimu. Automobil tada automatski rekuperira energiju.

Efekat kočenja motora je povećan kada vozač prebaci režim vožnje u „Low“, te se na taj način dodatno poboljšava iskorišćenje energije. Pored toga, vozač se, putem polugice iza volana, može prebaciti na „Regen on Demand“ za maksimalnu regeneraciju energije.
Otpor obrtnog momenta motora je toliko visok u „Low/Regen on Demand“ režimima da papučica kočnice ne mora da se koristi da bi se redukovala brzina sve do potpunog zaustavljanja, u uslovima normalnog saobraćaja. Ampera-e na taj način može bezbedno biti kontrolisana samo pomoću pedale gasa („vožnja uz pomoć jedne papučice“). Naravno, papučica kočnice i dalje će se koristi kada je to neophodno.

Inicijalne simulacije kojima su bila podvrgnuta test vozila, pokazale su da vozači mogu povećati autonomiju do pet odsto - u odnosu na „Drive“ režim - kada se koristi „vožnja uz pomoć jedne papučice“ u saradnji sa potpunom rekuperacijom energije pri „stani-kreni“ saobraćaju.

Potpuno digitalno povezana: Sa Opel OnStarom i integracijom smartfon uređaja

Ampera-e poseduje najnovije generacije IntelliLink multimedijalnog i Opel OnStar sistema – onlajn tehnologije i servisne asistencije, koje nude Wi-Fi pristupnu tačku za do sedam uređaja (u zavisnosti od tržišta).

Apple CarPlay i Android Auto funkcije, kompatibilne sa IntelliLink sistemom, uvode svet pametnih mobilnih telefona u Amperu-e, na taj način omogućujući putnicima da imaju kompletan pristup omiljenoj muzici ili mogućnosti gledanja filmova putem „striminga“.

Opel Ampera-e imaće premijeru na sajmu automobila u Parizu, početkom oktobra. Cena i datum početka prodaje za sada nisu poznati.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: