Otvoren prvi centar za proveru vozačkih sposobnosti

U AMSS Centru za motorna vozila (AMSS-CMV) počeo je sa radom prvi Centar za proveru vozačkih sposobnosti u našoj zemlji, jedini na Balkanu ove vrste, koji je namenjen pre svega vozačima sa invaliditetom.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2016.

11:53

Otvoren prvi centar za proveru vozačkih sposobnosti
Foto: AMSS

"U AMSS CMV Centru za proveru vozačkih sposobnosti ubuduće će na posebnim simulatorima vožnje i najosetljivije kategorije drušva, kao što su osobe sa invaliditetom, moći besplatno da ispitaju fizičke i psihomotoričke sposobnosti kao i mogućnosti vožnje", rekao je predsednik Auto-moto saveza Srbije, Mirko Butulija.

On je tom prilikom dodao da je, u sklopu brige o najosetljivijim grupama u društvu, AMSS produžio svoju akciju usmerenu na invalide rata, i omogućio im još godinu dana prava na besplatan tehnički pregled u okviru mreže AMSS, uz polisu AMS Osiguranja od auto-odgovornosti, i 50 odsto popusta na kupovinu Super članskog paketa AMSS, kojim ostvaruju besplatne usluge i uštede na putevima Srbije i kontinentalne Evrope.

Podsetivši na probleme na koje nailaze vozači sa invaliditetom, predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, Mihailo Pajević, zahvalio se Auto-moto savezu Srbije što je omogućio otvaranje jednog ovakvog centra, u kome će moći da se procenjuje sposobnost vozača, posebno osoba sa invaliditetom, te što će im na taj način biti omogućena samostalna vožnja i, uopšte, samostalniji život.
Milan Božiæ, Mirko Butulija, Aleksandar Vulin, Jasmina Miloševiæ i Mihailo Pajeviæ na otvaranju Centra za proveru vozaèkih sposobnosti (Foto: AMSS)
"Rezultati dobijeni na simulatorima, pomoću kojih će biti moguća i realna procena sposobnosti vozača, uticaće svakako na veću bezbednost u saobraćaju", istakla je direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja, Jasmina Milošević, i dodala da je zadatak da se u budućnosti u što većem broju gradova u Srbiji otvore ovakvi centri.

U Centru za proveru vozačkih sposobnosti za sada se nalaze tri vredna simulatora: DriveOn, izum domaćih inženjera i stručnjaka, sa virtuelnim 3D simulatorom vožnje, Driver test station 2 (simulator-merilo) koji se koristi za testiranje osnovnih funkcija vozača kao što su sposobnost upravljanja, ubrzanja i kočenja i Vienna Test System, uređaj za ispitivanje psihomotoričkih sposobnosti vozača namenjen za proveru sposobnosti svih kategorija vozača bez obzira da li se radi o profesionalnim vozačima, vozačima amaterima ili ljudima sa ograničenim funkcionalnim sposobnostima (osobe sa invaliditetom).

U svetu se u sličnim centrima na ovakvim simulatorima, sposobnost vozača procenjuju već oko dve decenije, a zahvaljujući ulaganju AMSS-a od sada će to biti moguće i u Srbiji.

Otvaranju Centra prisustvovao je i ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u tehničkoj vladi, Aleksandar Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: