Prva žrtva auto-pilota? Poginuo u samovozećem Tesli S

Bivši pripadnik američkih mornaričkih "Foka", Džošua Braun, mogao bi da uđe u istoriju kao prva osoba koja je smrtno stradala za volanom jednog samovozećeg automobila.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

11:11

Prva žrtva auto-pilota? Poginuo u samovozećem Tesli S
Screenshot

Braun (40), poginuo je na autoputu u Floridi, kada se svojim električnim Modelom S zakucao u prikolicu šlepera. Nesreća se dogodila 7. maja ali su informacije o ovom udesu dospele u javnost tek krajem juna, kada je kompanija Tesla Motors objavila zvanično saopštenje.

Prema rečima svedoka koji su prvi stigli do unesrećenog, on je u trenutku sudara gledao film iz serijala o Hariju Poteru. U Tesli negiraju ove navode i tvrde da je tehnički nemoguće da vozač pusti film na velikom centralnom ekranu multimedijalnog sistema. Ipak, postoji mogućnost da je Braun film posmatrao na nekom drugom elektronskom uređaju, dok se vozilo kretalo pomoću auto-pilota.

Vozač kamiona u koji je Braunov Tesla S udario, Frank Baresi, kaže da se film i dalje "vrteo" kada je prišao slupanom automobilu. On je dodao i da se vozilo kretalo toliko brzo da ga nije ni primetio sve dok automobil nije udario u prikolicu. Policija, međutim, u svom izveštaju nije potvrdila Baresijeve navode u vezi sa reprodukcijom filma na ekranu u autmobilu.
Foto: Tesla Motors
I dok ostaje sporno da li je nastradali u momentu nesreće zaista gledao film ili ne, po svemu sudeći automobil je neposredno pre sudara bio u auto-pilot modu. U svom saopštenju Tesla Motors tvrdi da sistem koji omogućava autonomnu vožnju Modela S nije detektovao prikolicu kamiona jer se njegova boja stopila sa blještavom pozadinom neba i navodi da vozač uopšte nije pokušao da koči, što ukazuje na to da njegova pažnja u tom trenutku nije bila usmerena na put ispred automobila.

U međuvremenu, američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA) započela je istragu nesreće i očekuje se da njen izveštaj razjasni sve nedoumice u vezi sa sudarom. Kompanija Tesla Motors izrazila je žaljenje "zbog tragične smrti" vozača, ali je stala u odbranu svog automobila pozivajući u pomoć statistiku, uz tvrdnju da je Model S znatno bezbedniji od ostalih vozila.

"Ovo je prvi smrtni slučaj za koji znamo nakon pređenih 130 miliona milja (210 miliona km) u auto-pilot modu. Poređenja radi, u SAD na svakih 94 miliona pređenih milja (150 miliona km) pogine po jedna osoba", navodi se u saopštenju kompanije. Dodaje se da je automobil udario u prikolicu sa donje strane, i da ni vozač, ali ni kompjuter u vozilu nisu ni pokušali da koče.

Tesla Motors još jednom napominje da vozači Modela S čak i u auto-pilot modu treba uvek da drže ruke u neposrednoj blizini volana, kako bi bili spremni da preuzmu upravljanje nad vozilom u svakom trenutku. Inače, kompanija je ovo uputstvo izdala još prilikom lansiranja opcije auta-pilota, a ponovila ga je kada su pojedini vlasnici automobila zbog nepoštovanja pravila o držanju ruku na volanu dovodili sebe u opasne situacije tokom vožnje u samovozećem modu.
Foto: Tesla Motors
Nakon nesreće i pogibije Brauna, Tesla Motors je odmah obavestio NHTSA, koja je započela istragu. Ipak, američka Agencija za bezbednost saobraćaja nije naložila kompaniji da privremeno povuče iz upotrebe vozila sa auto-pilot opcijom.

Džošua Braun je pre udesa već imao jednu incidentnu situaciju sa svojim Modelom S kada je automobil bio u auto-pilot modu, ali je u poslednjem trenutku izbegao sudar. Dok se vozio autoputem, vozač kamiona ga je "isekao" u pokušaju da se prestroji u traku ispred njega. Tada je auto-pilot reagovao na vreme, izdao upozorenje o mogućem sudaru i automatski skrenuo u desno, pre nego što je Braun preuzeo volan.

Incident se dogodio u aprilu 2016, a Braun je snimak objavio na Internetu: Nakon što su informacije o pogibiji Džošue Brauna dospele u javnost, akcije Tesla Motorsa su pale za 3,2%, a vest o ovoj nesreći dolazi u trenutku kada se u javnosti vode polemike o uvođenju samovozećih automobila u saobraćaj, uključujući i moralne dileme sa kojima će se kompjuteri u vozilima suočavati u budućnosti kada treba da donesu odluke u eventualnim kritičnim situacijama.

Jedna od takvih dilema odnosi se na situaciju u kojoj kompjuter mora da odluči da li da pregazi jednog čoveka da bi spasao grupu pešaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: