Goodyear predstavio loptasti pneumatik u Sloveniji

Na događaju „Ženeva posle Ženeve“, u blizini Kranja, Goodyear je predstavio konceptualne gume Eagle-360 i IntelliGrip. Novi pneumatici budućnosti namenjeni su autonomnim vozilima i treba da doprinosu većoj sigurnosti učesnika u saobraćaju.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 08.06.2016.

13:14

Goodyear predstavio loptasti pneumatik u Sloveniji
Foto: Goodyear

Tri meseca nakon Međunarodnog ženevskog salona automobila 2016, gde je Goodyear predstavio revolucionarne konceptualne pneumatike IntelliGrip sa naprednom tehnologijom senzora i Eagle-360 jedinstvenog loptastog oblika koji može da se okreće za 360 stepeni, svoje inovacije sada prikazuje i u Sloveniji.

Na događaju „Ženeva posle Ženeve“, pneumatike budućnosti predstavio je Karlos Ćipoliti, generalni direktor Goodyear centra za inovacije iz Luksemburga. On je tom prilikom objasnio Goodyear viziju vožnje autonomnim vozilima prve generacije.

Novi konceptualni pneumatik Eagle-360

Foto: Goodyear
Zahvaljujući sferičnom obliku ova guma je na ženevskom salonu automobila privukla pažnju stručne javnosti.

"Jedinstven oblik Goodyear Eagle-360 pneumatika ispunjava zahteve autonomne mobilnosti i predstavlja ključni faktor za unapređenu okretnost vozila jer može da se pokreće u svim smerovima, što doprinosi većoj sigurnosti putnika", rekao je Ćipoliti.
Foto: Goodyear
Aktivna tehnologija omogućava pneumatiku da smanji opasnost od klizanja i zadrži siguran smer vožnje u rizičnim uslovima, kao što su poledica ili neočekivane prepreke na voznoj površini. Loptasti oblik obezbeđuje bočnu gipkost što znači da vozilo može zaobići prepreku bez promene smera vožnje.

S obzirom da Eagle-360 omogućava skretanje u svim pravcima, parkiranje vozil biće jednostavnije i lakše.
Foto: Goodyear
Eagle-360 poseduje i mogućnost povezivosti s automobilom, što poboljšava uslove vožnje autonomnih vozila.

U konceptualni pneumatik su ugrađeni senzori koji beleže stanje na putu, uključujući vremenske uslove i voznu površinu, a sakupljene podatke dostavljaju kako samom automobilu tako i ostalim vozilima, čime se generalno povećava bezbednost na putu.

Zahvaljujući tehnologiji za praćenje habanja gazećeg sloja i pritiska u pneumatiku, senzori detektuju koji delovi gume su više potoršeni od drugih.
Foto: Goodyear
Goodyear objašnjava da se oblik konceptualnog pneumatika Eagle-360 bazira na oponašanju prirode koju kompanija često koristi u svojim izumima. Gazeći sloj pneumatika imitira šaru moždane kore, a višesmerni blokovi i kanali doprinose sigurnom kontaktu s podlogom.

Pri oblikovanju dna kanala dizajneri se se ugledali na sunđer koji je u suvom stanju čvršći, a u mokrom mekši. Inovativna tekstura apsorbuje vodu na putu i centrifugalnom silom je odvodi sa gazeće površine, čime se smanjuje opasnost od akvaplaninga i obezbeđuju optimalne vozne karakteristike.

Goodyear IntelliGrip

Foto: Goodyear
Drugi predstavljeni koncept takođe je podrška sistemu upravljanja autonomnih vozila koja se pri vožnji oslanjaju na podatke dobijene od drugih vozila, vozača, pešaka...

Stoga će pneumatici kao što je Goodyear IntelliGrip, imati presudnu ulogu pri razmeni ključnih informacija u vožnji. Komunikacija sa centralnim kompjuterom vozila doprineće boljim voznim karakteristikama i većoj sigurnosti.
Foto: Goodyear
Sposobnost pneumatika da detektuje mokru ili klizavu podlogu omogućava bolji odziv u krivini, skraćuje zaustavni put, poboljšava stabilnost i obezbeđuje podršku sistemu za sprečavanje sudara.

Goodyear je razvio specijalne algoritme koji obuhvataju varijabilne faktore kao što su pritisak i temperatura u pneumatiku, čime se obezbeđuje bolja ocena stanja pneumatika kao i optimizacija autonomnog kontrolnog sistema vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: