Izgleda šašavo, ali ova raskrsnica povećava bezbednost

Američki saobraćajni stručnjaci utvrdili su da ovaj tip raskrsnice smanjuje broj teško povređenih i poginulih za čak 60 procenata.

Podeli
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Ukrštanja prometnih puteva oduvek su predstavljala izazov za saobraćajne inženjere - kako povećati protočnost raskrsnice, a istovremeno smanjiti opasnost od sudara na minimum?

U početku, dok je saobraćaj motornih vozila još uvek bio niskog inteziteta, gradile su se klasične raskrsnice gde su se putevi ukrštali u istom nivou, pod uglom od 90 stepeni. Sa porastom prometa i izgradnjom autoputeva sa dve odvojene kolovozne trake, rešenja su postala znatno kompleksnija, pa su konvencionalne raskrsnice ustupile mesto složenim petljama.

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Jedno od pitanja kojim se saobraćajni stručnjaci bave prilikom projektovanja je kako smanjiti opasnost od sudara zbog takozvanih levih skretanja. Naime, pokazalo se da udesi koji se dešavaju kada automobil u raskrsnici udari u vozilo iz suprotnog smera koje skeće levo i preseca njegovu putanju izazivaju teške povrede pa čak i smrtni ishod, zbog velike brzine ali i zato što jedno vozilo udara drugo u bok, pod pravim uglom.

Drugi problem sa levim skretanjima je usporavanje saobraćaja na prometnim raskrsnicama.

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Zbog svega toga, cilj je da se prilikom projektovanja ukrštanja puteva nekako izbegne klasično skretanje vozila ulevo.

Postoji više načina da se ovo izvede. U poslednjih nekoliko godina, Amerikanci su počeli da grade na prvi pogled potpuno šašave, ali funkcionalne i, kako su pokazala istraživanja, veoma bezbedne raskrsnice i petlje.

Pogledajte video animaciju koja objašnjava kako funkcioniše ova petlja bez takozvanih levih skretanja:

Inače, ideja nije nova i datira još iz 70-tih godina 20. veka, a u Sjedinjenim Državama ponovo je oživljena zahvaljujući jednom američkom diplomcu koji je 2000. na proputovanju kroz Francusku video slično rešenje i odlučio da ga primeni u svojoj domovini.

U međuvremenu, saobraćajni stručnjaci analizirali su učinkovitost i bezbednost ovakvih raskrsnica i utvrdili da one smanjuju mogućnost da dođe do sudara za trećinu, u odnosu na konvencionalna ukrštanja sa klasičnim levim skretanjem. Što je još važnije, opasnost od udesa sa teškim povredama ili tragičnim ishodom po putnike smanjena je za čak 60%, a materijalna šteta na vozilima je prepolovljena. Čak i ako se dogode, sudari u ovakvoj vrsti raskrsnica imaju znatno blaže posledice.

Poslednjih godina mogu se videti i druga neobična rešenja saobraćajnih raskrsnica, kao što je ova iz Litvanije koja predstavlja kombinaciju kružnog toka i petlje:

Prati B92 na Viberu

Aktuelno

Reportaža: Svetska promocija Volkswagena T-Roc

Ekipa Auto magazina imala je privilegiju da, među malobrojnim novinarima iz celog sveta, prisustvuje premijernom otkrivanju najnovijeg Volkswagenovog modela T-Roc. Za razliku od većine konkurenata, ovaj automobila ima i pogon na sva četiri točka.

Aktuelno subota 21.10. 09:55 Komentara: 6

Galerija: BMW X3 za 2018.

BMW je početkom leta u fabrici u Spartanburgu predstavio novu, treću generaciju SUV modela X3. Uoči početka prodaje ovog automobila, bavarski proizvođač objavio je obimnu galeriju fotografija u kojoj dominira najsnažnija M40i verzija sa 360 ks i 500 Nm.

Aktuelno utorak 17.10. 13:59 Komentara: 30
strana 1 od 272 idi na stranu