Šta to ima Toyota što drugi nemaju?

Toyota je krajem 20. veka prva prepoznala potencijale komercijalizacije automobila sa hibridnim pogonom i krenula u masovnu proizvodnju ove vrste vozila. Dvadesetak godina kasnije, japanski proizvođač neprikosnoveni je svetski lider kada je reč o ponudi hibridnih modela, a ukupni broj prodatih automobila premašio je 9 miliona.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2016.

10:40

Šta to ima Toyota što drugi nemaju?
Hibrid Toyota Prius 4. generacije

Vozila sa hibridnim pogonom (najčešće kombinacija benzinskog i električnog motora) možda nisu dugoročno rešenje za održivo individualno prevozno sredstvo, ali su se u aktuelnom istorijskom trenutku izborila za svoju poziciju na tržištu. Toyota, koja drži primat u prodaji hibrida, trenutno u devedesetak zemalja sveta kupcima nudi čak 33 hibridnih modela, uključujući u luksuznu marku Lexus.

Kompanija je saopštila da je za nepune dve decenije širom sveta isporučila 9.014.000 vozila sa hibridnim pogonom, a plan je da do kraja ove dekade globalna kumulativna prodaja dostigne čak 15 miliona.

Iako automobili sa hibridnim pogonom ne spadaju u vozila sa nultom emisijom, Toyota je izračunala da su svi njeni hibridi koji su prodati u svetu do sada uticali da se emisija CO2 smanji za 67 miliona tona. Ova računica izvedena je na osnovu poređenja sa količinom ugljen-dioksida koju bi ispustio isti broj vozila slične klase, ali sa klasičnim dizel ili benzinskim motorima.
Model Mirai na sajmu automobila u Beogradu 2016.
Svima onima koji tvrde da su automobili sa hibridnim pogonom slepa ulica u budućem razvoju motorizacije, Toyota poručuje da ima plan. U toj kompaniji kao jedno od rešenja za saobraćaj u budućnosti vide automobile sa pogonom na vodonične gorivne ćelije.

Prvi takav komercijani model, Toyota Mirai, već se nalazi u prodaji. Reč je o vozilu sa nultom emisijom štetnih gasova, s obzirom da je produkt njegovog rada čista vodena para. Ovaj model krajem marta izabran je za "Najzeleniji automobil 2016. godine" u svetu.

Osim toga, u okviru ambicioznih ciljeva zaštite životne sredine, japanski proizvođač namerava da od 2050. godine praktično više ne prodaje vozila sa konvencionalnim motorima. Toyota bi do tada trebalo u potpunosti da pređe na proizvodnju automobila sa hibridnim i pogonom na vodonične gorivne ćelije, kako bi se radikalno smanjila emisija štetnih gasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: