Koliko para, toliko muzike: Jeftino nije i bezbedno

Kako bi zadovoljile potrebe kupaca na rastućem indijskom tržištu, auto-kompanije nude jeftine modele koji na prvi pogled izgledaju kao idealno rešenje za osiromašeni srpski porodični budžet. Međutim, postavlja se pitanje koliko su ovi niskobudžetni automobili bezbedni u vožnji?

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2016.

09:39

Koliko para, toliko muzike: Jeftino nije i bezbedno
Renault Kwid na kreš testu (Screenshot YouTube)

Ko još ne bi voleo da može da kupi novi, savremeni automobil za 5.000 evra, koliko koštaju mnogi mali gradski modeli u Indiji? Na žalost, najnoviji kreš testovi potvrđuju da jeftin automobil nije i bezbedan automobil. Naime, zahvalujući niskim bezbednosnim saobraćajnim standardima koji vladaju u Indiji, proizvođačima automobila dozvoljeno je da bazne verzije svojih modela prodaju praktično bez ikakve savremene sigurnosne opreme (vazdušni jastuci, ABS, ESP...).

Global NCAP, organizacija koja se bavi ispitivanjem bezbednosnih karakteristika novih automobila, nedavno je testirala nekoliko niskobudžetnih modela za indijsko tržište. Rezultati su prilično onespokojavajući.

Na testu su se našle čak tri verzije modela Renault Kwid, uključujući i varijantu opremljenu vazdušnim jastucima, ali su uprkos tome sva tri automobila dobila nula zvezdica, kada je reč o zaštiti odraslih putnika, i samo dve zvezdice za bezbednost dece-putnuka. U izveštaju se kaže da prilikom sudara bazna verzija modela Kwid pruža izrazito lošu zaštitu u predelu glave i grudi vozača, dok je suvozač slabo zaštićen u predelu grudi i nogu.

Da su ovakvi testovi ipak korisni za unapređenje bezbednosnih karakteristika automobila pokazuje reakcija kompanije Renault koja je nakon prezentovanja rezultata najavila poboljšanja modela Kwid na planu zaštite putnika.
Mahindra Scorpio na kreš testu (Screenshot YouTube)
Global NCAP testirao je i dva modela marke Suzuki Maruti - Eeco i Celerio, i oba su takođe završila test sa 0 zvezdica za bezbednost odraslih putnika, dok je sigurnost dece u vozilu ocenjena sa svega jednom zvezdicom. Pokazalo se da konstrukcija kabine ovih automobila nije dovoljno dobra da zaštiti putnike prilikom sudara, a kao poseban nedostatak navodi se izostanak vazdušnih jastuka, koji se kod modela Eeco ne mogu naručiti čak ni kao opcija.

Slično su prošli i modeli Hyundai Eon i Mahindra Scorpio, čije su ocene za bezbednost bile identične onima koje je dobio Renault Kwid.

Za kraj, pogledajte snimke kreš testova nekoliko jeftinih modela za indijsko tržište: . . . . . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: