Povratak u kompakt klasu: FIAT Tipo hečbek i karavan

Linija nove generacije modela Tipo zaokružena na nedavno održanom sajmu automobila u Ženevi, gde je upriličena svetska premijera verzije sa 5 vrata i karavana.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2016.

19:05

Povratak u kompakt klasu: FIAT Tipo hečbek i karavan

Ovaj događaj označio je povratak FIAT-a u segment kompaktnih i vozila srednje veličine, nakon gašenja modela Bravo 2014. godine.

Prodaja Tipa sa 4 vrata počela je krajem 2015. godine i do sada je već isporučeno preko 35.000 primeraka. Limuzina je u međuvremenu osvojila i Autobest nagradu za "best buy" automobil za 2016. godinu, koju dodeljuje žiri od 26 novinara najuglednijih automobilskih magazina u Evropi.
FIAT Tipo heèbek
Sedanu će se na tržištu uskoro pridružiti i Tipo hečbek i Tipo karavan. Kada je reč o veličini, model sa 5 vrata je dugačak 4,37 m, širok 1,79 m i visok 1,50 m, dok je karavan 20 cm duži – 4,57 m a visok 1,51 m, zahvaljujući uzdužnim krovnim nosačima koji čine standardni deo opreme. Širina je nepromenjena u odnosu na hečbek.

Zapremina prtljažnika je 440 litara za model sa 5 vrata, odnosno 550 litara kod karavana.
Nove FIAT-ove automobile odlikuje nezavisno Mekferson vešanje na prednjoj osovini i torziono oslanjanje u zadnjem delu. Ova dva tipa ogibljenja konstruktivno su optimizovana tako da smanje težinu vozila i na taj način doprinesu ekonomičnoj potrošnji goriva.

U FIAT-u kažu da predstavljanje linije Tipo modela za tržište Evrope, Bliskog istoka i Afrike, sledi prostu logiku: tri karoserije, tri paketa opreme, tri motora za tri različite vrste goriva i tri tipa prenosnih mehanizama.
Konkretno, sedan, model sa 5 vrata i karavan proizvode se u verzijama Pop, Easy i Lounge, kao i u Business varijantama, koje su namenjene za flotnu prodaju. Linija Euro 6 motora obuhvata dizel, benzinske i motore koji mogu da rade na dve vrste goriva (benzin/TNG), a koji ciljaju u središte tržišnog segmenta sa motorima snage od 95 do 120 ks.

U zavisnosti od motora, prenosni sistem može biti manuelni, automatski i automatski sa duplim kvačilom.
Modeli iz familije FIAT-a Tipo u osnovnoj ponudi stižu sa bogatim paketom standardne opreme a novina je multimedijalni sistem Uconnect 7" HD LIVE sa sedmoinčnim displejom osetljivim na dodir koji se koristi na isti način kao i tablet uređaj.

Na raspolaganju su brojni sistemi aktivne i pasivne bezbednosti - šest vazdušnih jastuka i sistem za praćenje pritiska u gumama (TPMS) predstavljaju standardne sadržaje.
Standardna oprema takođe uključuje ABS i elektronsku kontrolu stabilnosti (ESC), koja obuhvata i niz uređaja, poput Panic Brake Assist (PBA) pomoć pri naglom kočenju. Ovaj sistem interveniše u slučaju kočenja u hitnim slučajevima tako što pojačava kočnu silu.

Tipo je opremljen i TCS sistemom, koji detektuje proklizavanje točkova pri ubrzanju i interveniše tako što smanjuje obrtni momenat motora, kao i Hill Start Assist uređajem (sistem za pomoć pri kretanju uzbrdo), koji zadržava aktiviranu kočnicu još oko dve sekunde nakon što vozač skine nogu sa papučice.
U ponudi su i tempomat (Cruise Control) i adaptivni tempomat (Adaptive Cruise Control), koji koriste radar postavljen u prednjem delu vozila.

Full Brake Control (potpuna kontrola kočenja) je bitan aktivan bezbednosni sistem koji automatski koči kako bi sprečio nesreće ukoliko vozač ne reaguje. Jedna od prednosti ovog sistema jeste i značajno smanjenje jačine sudara, ako je on neizbežan, što podrazumeva i niže troškove opravke. Sistem koristi radar zahvaljujući kojem funkcioniše u svim vremenskim i uslovima, pri brzini vozila od 6 km/h, naviše.
U ponudi su i zadnji parking senzori i zadnja kamera, koja daje sliku prostora iza vozila preko Uconnect ekrana. Tu su i senzori za kišu i sumrak, kao i elektrohromatski unutrašnji retrovizor.
FIAT Tipo karavan
Karavan i verzija sa 5 vrata imaće u ponudi savremenu liniju Euro 6 motora. Od benzinaca tu su 1.4 16v sa 95 KS i 127 Nm, 1.4 T-Jet sa 120 KS i 215 Nm, kao i 1.6 E-torQ sa 110 KS i 152 Nm. Ovaj agregat se izdvaja svojom laganom strukturom, zahvaljujući primeni ekskluzivnih komponenti i klipovima obloženim grafitom koji su optimizovani da smanje trenje i težinu. Osim toga, klipnjače od kovanog čelika i aluminijumski karter dodatno doprinose smanjenju težine motora.
U ponudi su turbo dizel motori 1.3 MultiJet sa 95 KS i 200 Nm, kao i 1.6 MultiJet sa 120 KS i 320 Nm. Liniju kompletira kombinovani benzinski/TNG motor 1.4 T-Jet sa 120 KS.

Na raspolaganju su i tri vrste prenosnih sistema: manuelni, petostepeni za 1.3 MultiJet i šestostepeni za druge motore, zatim automatski za benzinski 1.6 litarski agregat i automatski sa dvostrukim kvačilom za motor 1.6 MultiJet sa 120 KS.

Informacije o ceni i početku prodaje FIAT-a Tipo u hečbek i karavan verzijama biće saopštene naknadno.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: