Šta nas očekuje u budućnosti: Koncepti sajma u Ženevi

Osim novih serijskih modela koji će tokom 2016. stići u prodajne salone, proizvođači su u Ženevi predstavili i brojna konceptna vozila kao nagoveštaj onoga što nam pripremaju za budućnost.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 08.03.2016.

12:03

Šta nas očekuje u budućnosti: Koncepti sajma u Ženevi
Nissan IDS Concept

Iako su na ženevskom salonu automobila izostale premijere novih modela nekih od poznatih svetskih marki, ovi proizvođači ipak su privukli publiku dizajnerskim studijama i futurističkim konceptima, pa je tako Nissan izložio IDS Concept.

Automobil koji je debitovao na tokijskom auto-salonu, najavljuje sledeću generaciju modela ove kompanije koji će između ostalog biti opremljeni auto-pilotom i električnim pogonom.
Nissan IDS Concept
Poput najnovijeg BMW-ovog koncepta koji je predstavljen povodom 100 godina postojanja te kompanije, i u Nissanu IDS vozač će moći da bira da li će samostalno da upravlja vozilom ili će to umesto njega da obavlja kompjuter.
Citroen E-Tense
Luksuzni francuski brend DS (ranije poznat kao Citroen DS) u Ženevi je predstavio dizajnersku studiju sportskog automobila E-Tense.

U skladu sa aktuelnim tendencijama u automobilskoj industriji, i E-Tense za pogon koristi električnu energiju. Elektromotor proizvodi 402 ks i omogućava vozilu da od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 4,5 s, dok je maksimalna brzina 250 km/h.
Citroen E-Tense
U konstrukciji su korišćeni materijali od ugljeničkih vlakana a projektovana autonomija sa jednim punjenjem baterija iznosi do 360 km.
Škoda Vision S Concept
Još jedan od poznatih proizvođača automobila, češka Škoda, umesto novog modela na svom štandu izložila je konceptno vozilo. Škoda Vision S je SUV koji može da preveze 6 putnika u tri reda sedišta.

Automobil dobija snagu od Plug-In hibridnog pogonskog sistema koji se sastoji od 1.4 TSI benzinca sa 156 ks i 250 Nm i dva elektromotora - sa 55 ks i 220 Nm i 116 ks i 270 Nm. Slabija električna jedinica pokreće prednju a snažnija zadnju osovinu, čime je omogućena neka vrsta pogona na sva 4 točka.
Škoda Vision S Concept
Ukupna kombinovana snaga pogonskog sistema dostiže 225 ks, pa Vision S iz mesta do stotke stiže za 7,4 s pre nego što razvije maksimalnih 200 km/h. U čisto električnom modu vozilo može da pređe do 50 km, pre nego što se baterije isprazne i vozač bude primoran da se osloni na benzinski motor. Maksimalna autonomija u vožnji tada se povećava na 1000 km.

Škoda Vision S prethodi serijskom SUV modelu koji bi trebalo da ima premijeru na jesen 2016.
Subaru XV Concept
Subaru je ženevskoj publici predstavio koncept XV kao najavu sledeće generacije istoimenog krosovera. Dizajn automobila je zasnovan na konceptu Impreze hečbek, ali je za razliku od tog vozila XV "obučen" u avanturističku opremu, poput zaštitnih dodataka na donjim delovima karoserije i krovnih šina, a podignuto je i ogibljenje vozila.
Subaru XV Concept
XV Concept duži je od aktuelnog serijskog modela za 70 mm (4.520 mm), širi za 140 mm (1.920 mm), ali i niži za 45 mm, dok je međuosovinsko rastojanje produženo za 35 mm.

Očekuje se da će produkcijska verzija imati premijeru 2017. godine.
VW T-Cross Breeze.
Volkswagen u Ženevi takođe nije imao premijeru potpuno novog modela, ali njegov štand zato krasi dizajnerska studija T-Cross Breeze. Reč je o vozilu koje podseća na Range Rover Evoque kabriolet - krosoveru sa 3 vrata i otvorenim krovom.

T-Cross Breeze je predstavljen sa ciljem da pruži uvid u seriju novih SUV modela nemačkog proizvođača, u Volkswagenu kažu da će ih biti tri, koji će osvežiti aktuelnu gamu vozila. Automobil je dugačak 4.133 mm, širok 1.798 mm, a sa podignutim platnenim krovom visok je 1.563 mm, dok je međusoosvinsko rastojanje 2.565 mm. Prtljažni prostor je nešto manji zbog odeljka u koji se pakuje krov kada se spusti i iznosi blizu 300 l.
VW T-Cross Breeze.
Koncept je opremljen 1.0 litarskim turbo benzincem da 110 ks i 175 Nm maksimalnog obrtnog momenta, raspoloživog od 1.500 o/min. Snaga se na prednje točkove prenosi putem sedmobrzinskog automatskog DSG menjača sa duplim kvačilom, pa automobil težak 1.250 kg od 0 do 100 km/h stiže za 10,3 s.

U Volkswagenu kažu da je za sada reč samo o konceptu i da su želeli da ispitaju tržišni potencijal jednog ovakvog SUV vozila sa otvorenim krovom, što znači da serijski model koji će uslediti verovatno neće biti kabriolet.

Pored ovih, na ženevskom sajmu automobila premijeru su imali i drugi koncepti o kojima smo pisali na našem sajtu, kao što je prototip buduće Honde Civic hečbek, sportski dvosed Opel GT, Rimac Concept S iz Hrvatske...

Pogledajte galeriju fotografija sa sajma automobila u Ženevi 2016.

Foto: Newspress

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: