Kako poboljšati savršeni superautomobil? (FOTO)

Odgovor na pitanje iz naslova dao je italijanski proizvođač egzotičnih sportskih automobila, Pagani, a on glasi - Huayra BC!

Automobili

Izvor: B92

Petak, 19.02.2016.

11:03

Kako poboljšati savršeni superautomobil? (FOTO)

Kada je Pagani 2011. predstavio model Huayra, bio je to savršeni supersportski automobil - fluidne aerodinamičke linije pratio je odgovarajući moćni motor, 6.0 V12 bi-turbo iz radionice Mercedesovog AMG odeljenja sa 730 ks.

Naravno, ovakvo savršenstvo na točkovima imalo je i adekvatnu cenu i ekskluzivitet, pa su oni koji su želeli da u garaži imaju Huayru morali da olakšaju svoj bankovni račun za oko milion evra, a takvih je bilo svega 40.
Pet godina kasnije, Pagani predstavlja unapređenju verziju ovog izvanrednog modela. Automobil je nazvan Huayra Benny Caiola (BC), u znak sećanja na preminulog prvog kupca Paganijevih vozila.

Kako bi Huayru podigli na još viši nivo, inženjeri su pojačali postojeću pogonsku jedinicu tako da model BC sada razvija čitavih 800 ks (588 kW) i čak 1.098 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Dodatna snaga nije ih u potpunosti zadovoljila, pa je automobil podvrgnut "dijeti" koja je rezultirala smanjenju mase za 132 kg - Huayra BC teži svega 1.218 kg, što je odličan rezultat za jedan hiperautomobil.
Uštede na težini postignute su zahvaljujući novim ultralakim APP točkovima, koji su lakši za 9 kg od standardnih, a postojeći izduvni sistem zamenjen je titanijumskim čija je masa manja za 7 kg. Olakšan je i sistem oslanjanja, dok je u konstrukciji upotrebljen novi materijal od ugljeničkih vlakana za koji Pagani tvrdi da ima 50 odsto manju masu od onog koji je korišćen ranije, ali i da je 20 odsto čvršći.
Automobil je prošao i kroz aerodinamičku optimizaciju, kako bi se dodatno smanjio otpor vazduha pri velikim brzinama. Još jedna važna promena odnosi se na prenosni sistem.

Huayra BC dobila je sedmostepeni automatski menjač nove generacije koji je razvila i proizvela firma Xtrac. Ova transmisija ne samo da je lakša za 40% od prethodne već vreme potrebno za promenu brzine skraćuje sa 150 na 75 milisekundi.
Sva ova unapređenja svakako će se pozitivno odraziti na performanse automobila, međutim Pagani je odlučio da za sada ne otkrije sve karte. S obzirom da je svetska premijera zakazana za predstojeći ženevski auto-salon, očekujemo da će tada biti poznati i detalje o ubrzanju i maksimalnoj brzini Huayre BC.

Ako se zna da standardna verzija do stotke stiže za 3,3 s, neće biti iznenađenje ako se taj rezultat spusti na oko tri sekunde.
Pagani će izbaciti seriju od svega 20 automobila, po ceni od 2,3 miliona evra, a zbog velikog interesovanja kupaca, svi primerci su unapred rasprodati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: