Prvi Škodin hibrid: SUV Vision S na sajmu u Ženevi

Škoda je objavila fotografije i tehničke detalje SUV koncepta Vision S sa Plug-In hibridnim pogonom.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 17.02.2016.

10:48

Prvi Škodin hibrid: SUV Vision S na sajmu u Ženevi

Dizajnerski crteži koje je češki proizvođač objavio početkom februara nagovestili su obrise novog koncepta, a sada smo u prilici da saznamo više informacija o ovom vozilu koje će svetsku premijeru imati na predstojećem ženevskom salonu automobila.

Škoda Vision S predstavlja najavu u serijskog SUV modela koji bi trebalo da se pojavi do kraja 2016. Istovremeno, koncept koji je pred nama pruža uvid u dizajn budućih Škodinih automobila. Iako na haubi ima Škodin amblem, Vision S svojim izgledom jasno daje do znanja da je nastao u okviru matične Volkswagen grupacije - stilski detalji spoljašnjosti podsećaju na SUV modele drugih brendova nemačkog automobilskog giganta.

Sa druge strane, proizvođač ističe da je na dizajn koncepta uticao umetnički pravac - češki kubizam, ali i tradicionalna češka veština proizvodnje kristala.
Kada je reč o mehanici, automobil je postavljen na Volkswagenovu MQB platformu - dužina je 4,7 m, širina 1,91 m, a visina 1,68 m, dok je međuosovinsko rastojanje 2,79 m. Iako fotografije unutrašnjosti za sada nisu dostupne, iz Škode su saopštili da je kabina projektovana za prevoz do šest putnika.

Vision S donosi još jednu novinu, kada je reč o vozilima češkog proizvođača - hibridni Plug-In pogon. Sistem se sastoji od 1.4 litarskog turbo benzinca i dva elektromotora. Benzinski motor isporučuje 156 ks (115 kW) i 250 Nm, dok slabija električna jedinica doprinosi sa 54 ks (40 kW) i 220 Nm.

Ova dva agregata snagu šalju na prednju osovinu, dok drugi elektromotor, sa 115 ks (85 kW) i 270 Nm, pokreće zadnje točkove - na taj način Vision S ima pogon 4x4.
Električna energija skladišti se u litijum-jonskim baterijama kapaciteta 12,4 kWh, pa automobil može da pređe do 50 km u čisto električnom režimu rada, dok ukupna autonomija u vožnji iznosi i do 1.000 km. Škoda tvrdi da je fabrički deklarisana prosečna potrošnja svega 1,9 l/100 km, uz CO2 emisiju koja iznosi 45 g/km.

Ukupna kobinovana snaga pogonskog sistema, koja ne predstavlja puki zbir pojedinačnih snaga tri motora, dostiže 225 ks (165 kW) i dovoljna je da Vision S ubrza od 0 do 100 km/h za 7,4 s, a maksimalna brzina iznosi 200 km/h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: