Opel najavio novi elektromobil: Ampera-e stiže 2017.

Opel će kupcima u Evropi ponuditi novi automobil na električni pogon, čime će ovaj nemački brend nastaviti najveću tržišnu ofanzivu u svojoj istoriji - lansiranje 29 novih modela u periodu između 2016. i 2020. godine.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2016.

14:31

Opel najavio novi elektromobil: Ampera-e stiže 2017.
Opel Ampera-e

Novi model sa 5 vrata i 5 sedišta nosiće ime Ampera-e. U osnovi, reč je o prepakovanom Chevroletu Bolt, koji je početkom 2016. debitovano na sajmu automobila u Detroitu. Kada se zna da su obe marke pod kapom General Motorsa, vest da Bolt dobija evropskog blizanca i nije veliko iznenađenje.

Opel za sada nije objavio tehničke detalje novog modela, ali u toj kompaniji tvrde da će Ampera-e imati veći radijus kretanja od većine električnih automobila koji su danas dostupni na tržištu, kao i da će se prodavati po pristupačnoj ceni. S obzirom da je Ampera-e zasnovana na Boltu, može se očekivati da će automobil dobijati pogon od elektromotora snage oko 150 kW/200 ks, dok će maksimalni obrtni moment iznositi 360 Nm.

Litijum-jonske baterije, koje su smeštene ispod poda vozila, imaće kapacitet od oko 60 kWh, što bi trebalo da bude dovoljno da automobil sa jednim punjenjem pređe i do 320 km. Opelov elektromobil biće veoma agilan - od 0 do 100 km/h ubrzavaće za oko 7 s, uz maksimalnu brzinu od oko 145 km/h
Prilikom predstavljanja Chevroleta Bolt, čelnici General Motorsa tvrdili su da se za manje od dva sata punjenja na kućnoj utičnici baterije mogu dopuniti toliko da obezbede oko 80 km vožnje. Kupcima u SAD biće dostupan i opcioni brzi punjač, koji za samo 30 minuta punjenja garantuje autonomiju u vožnji od 145 km.

Kada Opel tokom 2016. objavi zvanične tehničke podatke, videćemo da li će i Ampera-e imati karakteristike slične ovima. Što se tiče cene, Bolt se u Sjedinjenim Državama prodaje za 37.500 dolara. Međutim, kada se ova suma umanji za 7.500 dolara, koliko iznose federalne državne subvencije, osnovna cena neće prelaziti 30.000 dolara (oko 27.500 evra). Na osnovu toga može se pretpostaviti da će se cena u Evropi kretati oko 30.000 evra.

Prvi Opelov model sa alternativnim pogonskim sistemom i sličnim imenom, bio je Plug-In hibrid Ampera, iz 2011. Ovaj automobil je takođe dobijao snagu od elektromotora, ali je pored njega bio opremljen i malim benzincem koji je isključivo služio kao generator električne energije za dopunu baterija, čime se povećavala autonomija u vožnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: