Opel na auto-salonu u Ženevi 2016.

Na ženevskom sajmu automobila, koji se održava od 3. do 13. marta, Opel će predstaviti sportski GT koncept, restilizovani SUV Mokka X, kao i porodicu nove Astre, uključujući trkačku TCR verziju.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2016.

12:27

Opel na auto-salonu u Ženevi 2016.
Opel GT koncept

GT koncept je direktan potomak Opela GT iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, ali i Monza koncepta, koji je bio predstavljen u Frankfurtu 2013. - on je Opelovu filozofiju skulpturalnog dizajna postavio na viši nivo.

Ovaj sportski automobil ne poseduje ručke vrata niti spoljnje retrovizore, kao ni suvišne dekorativne elemente. Opel objašnjava da je reč o "dinamičkoj vozačkoj mašini", koju karakterišu tipične proporcije sportskog automobila sa dugom haubom motora i izuzetno kratkim prepustima, ali i crvenom potpisnom linijom, koja horizontalno deli karoseriju automobila.
Opel GT koncept
Kreiran kao popularan sportski auto, a ne kao nedostupan superautomobil, Opel GT koncept dobija pogon od 1.0 litarskog, trocilindarski turbo motora. Ova benzinska jedinica sa direktnim ubrizgavanjem goriva, razvijena je iz agregata poznatog iz Adama, Corse i nove Astre, a u ovom slučaju isporučuje 107 kW/145 ks i 205 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Dvosed sa ukupnom masom ispod 1.000 kilograma, do „stotke“ ubrzava za manje od osam sekundi, uz maksimalnu brzinu od 215 km/h.

Nova Mokka X

Mokka X
Pored GT Concepta, Opel će predstaviti još jednu svetsku premijeru u Ženevi u vidu nove Mokke X, restilizovane verzije za 2016, koja će na tržište stići u jesen. Novi dizajn spoljašnjosti reflektuje se kroz novi izgled prednjeg dela je u sadejstvu sa aktuelnim Opelovim korporativnim rešenjem - horizontalne maske hladnjaka u obliku krila i dominantnim, oštrim potpisom LED dnevnih svetala, takođe u obliku dvostrukog krila.
Mokka X
Kada je reč o unutrašnjosti, ambijent je u potpunosti redefinisan sa kompletno novom komandnom tablom, koja takođe ima svoju premijeru u Ženevi. Centralna konzola je takođe u celosti redizajnirana sa novom generacijom ekrana multimedijalnih sistema osetljivih na dodir od 7 i 8 inča, koji zauzimaju središnju poziciju.

Ispod haube, Mokka X donosi novu generaciju 1.4 litarskog Direct Injection Turba sa 112 kW/152 ks, u kombinaciji sa šestostepenom automatskom transmisijom, stop-start funkcijom i adaptivnim pogonom na sve točkove.

Opel Astra

Opel Astra Sports Tourer
Nova Astra, koja je svetsku premijeru imala na sajmu automobila u Frankfurtu, u jesen 2015, odlukuje se manjom masom - hečbek je lakši i do 200 kilograma a Sports Tourer do 190, u odnosu na prethodnu generaciju. Svaka verzija pogonjena je potpuno novim agregatom iz najnovije generacije motora ovog proizvođača.

U Ženevi će premijeru imati i novi dizel motor sa dvostepenim turbo punjačem, a reč je o 1.6 BiTurbo CDTI jedinici koja ima izlaznu snagu od 118 kW/160 ks, uz maksimalni obrtni moment od 350 Nm. U kombinaciji sa šestostepenim manuelnim menjačem, stop-start funkcijom i pneumaticima sa malim koeficijentom otpora pri kotrljanju, prosečnu potrošnju Sports Tourera svodi na 4,1 litar dizela na pređenih 100 kilometara.
Astra TCR
Pored hečbeka i Sports Tourera, Opel će, takođe po prvi put, u Ženevi predstaviti novu Astru TCR, trkački model namenjen klijentima širom sveta. Novog trkača iz Riselshajma u klasi turističkih automobila pogoni snažni 2.0 litarski turbo motor sa 330 ks i 420 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Snaga se na prednje točkove šalje putem dvostrukog kvačila od sinterovanog metala i sekvencijalne, šestostepene trkačke transmisije sa polugicama za menjanje stepena prenosa smeštenim na volanu. Kočioni diskovi od 378 milimetara sa šestoklipnim čeljustima napred i kočionim diskovima od 265 milimetara i dvoklipnim čeljustima pozadi, obezbeđuju preko potrebnu zaustavnu silu.

Ovaj automobil će debitovati na stazi u nekoliko TCR šampionata pod okriljem privatnih timova tokom 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: