Nova Astra osvojila 5 zvezdica na EuroNCAP testu

Na najnovijem testiranju, čiji su rezultati objavljeni početkom decembra, Euro NCAP je nagradio novu Astru sa maksimalnih pet zvezdica. Opelov hečbek ostvario je visoke ocene u svakoj kategoriji ispitivanja – zaštiti odraslih putnika, zaštiti dece, zaštiti pešaka i bezbednosnoj asistenciji.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.12.2015.

12:53

Default images
Foto: Opel

Opelov cilj, kada je u pitanju bezbednost putnika u putničkim automobilima i lakim komercijalnim vozilima, je optimizacija zaštite u realnom saobraćaju i u slučaju sudara, kažu u toj kompaniji.

Nova Astra nije izuzetak, a osnovu pruža integrisani koncept pasivnih i aktivnih bezbednosnih sistema. Putnički odeljak je dizajniran u cilju osiguravanja što minimalnijih deformacija i u isto vreme pružanja što je moguće više prostora za preživljavanje prilikom sudara.
YouTube Screenshot (EuroNCAP)
Da bi se adekvatno apsorbovala energija prilikom sudara, prednji deo, bokovi i zadnji deo putničkog odeljka su okruženi deformabilnim zonama, koje obezbeđuju kontrolisano oštećivanje.

Unutar kabinskog prostora, novu Astru karakteriše trodelni pristup sistemu vazdušnih jastuka, koji se sastoji od prednjeg i bočnog vazdušnog jastuka za zaštitu grudi i karlice vozača i suvozača, uz zavesaste vazdušne jastuke pune dužine za putnike napred i pozadi.

Pasivnu zaštitu prate i savremeni aktivni bezbednosni sistemi asistencije.

Sistemi upozorenja izlaska iz vozne trake i održavanja vozila u željenoj voznoj traci, ne samo što upozoravaju vozača, već i blagom asistencijom koriguju upravljanje ukoliko Astra odluta van svoje trake.
Foto: Opel
Osim toga, prednji sudari mogu biti izbegnuti ili ublaženi zahvaljujući automatskom kočenju, asistenciji pri kočenju, upozorenju na mogućnost čeonog sudara i indikaciji o rastojanju u odnosu na vozilo ispred.

Sistem upozorenja je optimizovan nizom svetlećih, crvenih LED dioda, koje se projektuju na vetrobran u vozačevom vidnom polju ukoliko je rastojanje u odnosu na vozilo ispred suviše malo a sudar neizbežan.

Sisteme aktivne bezbednosti i vozačke asistencije u novoj Astri zaokružuje tehnologija upozorenja na prisustvo vozila u „mrtvom uglu“ (koja koristi ultrazvučne senzore sistema asistencije prilikom parkiranja).

Pogledajte video sa testiranja Opel Astre:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: