Kada ćemo se u Srbiji voziti u električnom taksiju?

Mere za smanjenje direktnog zagađenja vazduha u evropskim gradovima izazvanog emisijom izduvnih gasova obuhvataju i uvođenje taksi vozila na električni pogon. Iako ova vrsta automobila još uvek predstavlja mali procenat u odnosu na ukupan broja vozila, na ulicama evropskih metropola svake godine je sve više električnih taksija.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2015.

09:02

Default images
Nissan Leaf elektrièni taksi u Maðarskoj

Tako je aerodrom Shiphol u Amsterdamu 2014. angažovao tri taksi kompanije sa preko 100 električnih Tesla S limuzina za prevoz putnika, kao deo strategije za smanjenje zagađenja životne sredine.

Ipak, najveći broj električnih taksija u Evropi su vozila japanskog proizvođača Nissan. Trenutno na ulicama evropski gradova putnike prevozi preko 550 Nissanovih elektromobila.

Na prvi pogled čini da je reč o beznačajnom broju vozila kada se zna da u svakom veliikom evropskom gradu u proseku saobraća na hiljade taksija, i stotine hiljada putničkih automobila.

Međutim, s obzirom da taksi vozila dnevno prelaze znatno veći broj kilometara u poređenju sa privatnim automobilima, svaki novi električni taksi na ulicama je dobrodošao.

Samo tokom 2015, Nissan je u Evropi isporučio preko 100 elektromobila koji se koriste u taksi službama.

Od ukupno 550 električnih taksi vozila japanskog proizvođača, najviše ih je u Holandiji (194) i Ujedinjenom Kraljevstvu (134).

Iako postoji mišljenje da je u istočnoevropskim zemljama ekološka svest na nižem nivou, Estonija je nabavila 74 električna taksija marke Nissan, a Mađarska 68.
Tesla S taksi vozila èekaju mušterije na amsterdamskom aerodromu Shiphol (YouTube Screenshot)
Japanski proizvođač nudi dva modela sa električnim pogonom - najprodavaniji svetski elektromobil, Leaf, i mini-van e-NM200.

Flota jednog taksi udruženje iz Mađarske sastoji se isključivo od vozila Nissan Leaf, a sa autonomijom od oko 200 km, baterije je najčešće dovoljno dopuniti samo jedanput tokom smene.

Istovremeno, zahvaljujući odstustvu buke motora i klasičnog manuelnog menjača, vožnja taksija je manje naporna za vozača, a ugodnija za putnike.

Osim manjeg zagađenja u gradskim sredinama, električni taksi automobili su jeftiniji za vožnju, Na primer, kilometar vožnje električnog vozila jednu taksi kompaniju u Engleskoj košta svega 0,03 evra, a ovi automobili su i jeftiniji za održavanje.

Što se tiče veka trajanja baterije, taksi udruženje iz Estonije koje koristi Nissan Leaf tvrdi da su njihova vozila prešla u proseku preko 218.000 km sa originalnim baterijama.

Nissan Leaf je najtiražniji električni automobil na svetu sa više od 195.000 prodatih primeraka. U septembru je predstavljena unapređena verzija ovog automobila sa baterijama koje imaju i do 25% veću automoniju u vožnji nego ranije.

Gde je u svemu tome danas Srbija? S obzirom na neodstatak infrastrukture i državnih podsticaja koji bi doprineli da nabavne cene elektromobila budu niže od tržišnih, čini se da još dugo nećemo videti električna taksi vozila na ulicama naših gradova.

Ipak, kada je u pitanju javni prevoz, izgleda da će se uskoro krenuti sa mrtve tačke. Gradske vlasti najavile su da će Beograd polovinom 2016. dobiti prvih pet autobusa na električni pogon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: