Kako će izgledati "pauk" budućnosti

Bahati vozači koji u tržnim centrima svoje automobile parkiraju tamo gde im nije mesto, mogli bi da se iznenade kada se vrate iz šopinga i ne zateknu ih gde su ih ostavili. Možda klasičan "pauk" ne može da im priđe, ali maleni roboti koje su razvili evropski naučnici u okviru projekta AVERT ukloniće nepropisno parkirana vozila i sa naizgled nepristupačnih mesta.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2015.

10:21

Default images
YouTube Screenshot

Robotizovani automobili pojaviće se na putevima širom sveta u bliskoj budućnosti, a po svemu sudeći prethodiće im roboti konstruisani za pomeranje nepropisno parkiranih vozila i automobila u kvaru.

Tim naučnika okupljen oko projekta AVERT (Autonomous Vehicle Emergency Recovery Tool) napravio je robote koji se podvlače pod parkirano vozilo, okružuju točkove i dejstvom sile na pneumatike podižu automobil da bi ga zatim pomoću malih valjaka "otkotrljali" u željenom pravcu.

Pogledajte demonstraciju rada ovog autonomnog sistema za odnošenje vozila: Projekat AVERT započeo je 2012, a u martu 2015. testiran je prototip. Prema tvrdnjama njegovih konstruktora, sistem bi trebalo da bude spreman za proizvodnju 2016. godine.

Očekuje se da će korisnici biti službe i firme koje su zadužene za uklanjanje nepropisno parkiranih automobila sa mesta koja su nepristupačna klasičnim "paucima" ili šlep vozilima.

Roboti će pomeriti parkirano vozilo onoliko koliko je neophodno a dalje transport preuzima običan "pauk".

Od ove tehnologije, korist bi mogle da imaju i specijalne antiterorističke snage kad je potrebno pomeriti automobil za koji se sumnja da se u njemu nalazi eksploziv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: