EuroNCAP: 5* za Tucson, po 4 za Opel Karl i Mazdu MX-5

U najnovijoj seriji testova bezbednosti koje sprovodi nezavisna agencija EuroNCAP, maksimalnu ocenu dobio je samo novi Hyundai Tucson.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

15:11

Default images
EuroNCAP

Korejski SUV zaradio je 5 zvezdica, jer je u u svim segmentima testa zabeležio dobre rezultate.

Tucson je na polju bezbednosti odraslih putnika osvojio 86%, dok je za zaštitu dece u vozilu dobio 85%. Za bezbednost pešaka nagrađen je sa 71%, a isti skor imao je u oblasti sistema asistencije.

EuroNCAP posebno ističe napredak u novim bezbednosnim sistemima u odnosu na prethodnu generaciju (Hyundai ix35).
EuroNCAP
Mali gradski automobil, Opel Karl, na testu je dobio četiri zvezdice, ali je navedeno da je rezultat ipak pohvalan za vozilo iz tog segmenta.

Nedostaci su nedovoljno dobra zaštita glave vozača prilikom frontalnog sudara i grudi u slučaju bočnog sudara. Euro NCAP je zaključio da bi optimizacija sistema sigurnosnih pojaseva poboljšala rezultat na testu.

Opel Karl je zabeležio sledeći skor: bezbednost odraslih 74%, dece 72%, pešaka 68%, dok je za sisteme asistencije osvojio 64%.
EuroNCAP
Poslednji testirani model u ovoj turi bila je nova Mazda MX-5. Četvrta generacija popularnog "roadstera" takođe je ocenjena sa četiri zvezdice.

Iako je pohvaljena za zaštitu pešaka zahvaljujući haubi koja se otvara prilikom sudara i ublažava udarac, Mazda je izgubila petu zvezdicu zbog nedostatka sistema autonomnog kočenja koji služi za prevenciju sudara.

Mazda MX-5 imala je skor 84% kada je u pitanju zaštita odraslih putnika, a 80% kada je reč o bezbednosti dece u vozilu.

Izvanredna zaštita pešaka donela joj je čak 93%, ali je za bezbednosne sisteme asistencije osvojila svega 64%.

Snimke sva tri EuroNCAP testa možete pogledati u nastavku:

Hyundai Tucson Opel Karl Mazda MX-5

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: