Citroen Cactus M: Auto u kome se slušaju The Beach Boys

Citroen je predstavio koncept zasnovan na modelu C4 Cactus koji je inspirisan nekadašnjim lakim terenskim vozilom tog proizvođača - modelom Mehari.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

09:03

Default images

Kada je istorija neke auto-kompanije poput Citroena prepuna vozila koja su ostavila trajan pečat u automobilskoj industriji, onda je uvek uzbudljivo vratiti se u prošlost.

Francuski proizvođač se, nakon nekoliko decenija, ponovo okrenuo ideji krosover vozila sa otvorenim krovom.
Savremena verzija pored originalnog Citroena Mehari
Citroen Mehari, koji je bio popularan 60-tih i 70-tih godina 20. veka, poslužio je samo kao uzor jer je Cactus M u suštini savremeno "rekreativno" vozilo zasnovano na modelu C4 Cactus.

U kompaniji kažu da cilj bio napraviti otvoreni automobil za zabavu i uživanje koji sa lakoćom može da savlada sve vrste terena i izazove na koje naiđe.
Osnovni dizajn je preuzet od C4 Cactusa, ali se Citroen potrudio da oživi duh Meharija kroz detalje kao što su rebrasta vrata izrađena od plastike.

Kabina je potpuno otvorena, a da je ovo automobil namenjen pre svega mladim, sportski nastrojenim osobama svedoči udubljenje u karoseriji ispred zadnjih točkova, odnosno stepenik za putnike koji bi radije da uskoče na zadnja sedišta nego da koriste vrata.
Materijali upotrebljeni u unutrašnjosti otporni su na spoljne atmosferske uslove.

U pod je čak ugrađen i odvodni kanal za vodu, kako bi se, na primer, iz automobila crevom isprao pesak sa plaže.
Vodootporne presvlake su dizajnirane u vedrom, letnjem tonu, u skladu sa surferskom subkulturom.

Vetrobransko staklo je uokvireno masivnim zaštitnim lukom, koji na žalost stvara i velike mrtve uglove, a sličan, simetrično postavljen elemenat nalazi se i na zadnjem delu vozila.
Oba zaštitna luka presvučena su imitacijom drveta koja nostalgično podseća na omote ploča grupe The Beach Boys i period kada su se surferske daske izrađivale od tog materijala.

Citroen je osmislio i neku vrstu platnenog krova koji se postavlja preko lukova, a koji istovremeno može da posluži i kao šator ako ekipa odluči da prespava na plaži.
Iako nema pogon na sva 4 točka, zahvaljujući Grip Control funkciji, Cactus M može da se izbori i sa zahtevnijim terenskim uslovima. U zavisnosti od vrste putne podloge, moguće je izabrati jedan od četiri ponuđena moda vožnje.

Terenskoj vožnji pogoduju i povišeno odstojanje od tla, kao i velike i uske gume.
Koncept Cactus M imaće svetsku premijeru na salonu automobila u Frankfurtu, polovinom septembra.

U slučaju da se pitate kakve su šanse da jednog dana vidimo serijski model, Citroen ne odbacuje takvu mogućnost, ali kaže da je koncept pre svega osmišljen kako bi se pokazalo da C4 Cactus ima razvojni potencijal za nove modele koji bi bili zasnovani na tom krosoveru.

Ako do toga jednog dana i dođe, već imamo spreman "soundtrack":

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: