Consumer Reports: "Ludilo" koliko je ovaj auto dobar

Tesla Model S P85D osvojio je na najnovijem ispitivanju Consumer Reports-a čak 103 poena, iako maksimalan broj bodova koje ova američka organizacija dodeljuje testiranim automobilima ne prelazi 100.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2015.

16:05

Default images

Kada je 2013. Consumer Reports prvi put testirao Model S, dodelio mu je 99 poena uz napomenu da je to, uz Lexus LS 460L, najbolje ocenjen model u osamdesetogodišnjoj istoriji te organizacije.

U međuvremenu, Tesla Motors je unapredio svoju luksuznu limuzinu, pa se na ponovljenom testu našla top verzija P85D, sa dva elektromotora, pogonom 4x4 i takozvanim "ludilo" modom, zahvaljujući kome ovaj automobil od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) stiže za samo 3,2 s.

Koliko je nova verzija bila nadmoćna tokom testiranja, govori podatak da je u prvom prebrojavanju automobil osvojio 103 poena - od mogućih 100.

"Zbog ovog modela bili smo prinuđeni da izmenimo naš sistem ocenjivanja", priznali su u toj organizaciji koja ispituje kvalitet proizvoda na amerčkom tržištu.

Rezultat je naknadno ipak prepravljen na 100 poena jer je izvršena korekcija bodovnog sistema, a Model S P85D je poslužio kao etalon.
Deo zasluga za osvajanje nemoguća 103 boda pripada upravo "ludilo" modu.

Zahvaljujući toj funkciji, automobil ima fantastično ubrzanje - iako na testu nije dostigao fabrikčki deklarisane 3,2 sekunde, P85D je od 0 do 96 km/h ubrzao za 3,5 s.

Consumer Reports ističe da Model S P85D u sebi spaja performanse super-sportskog automobila, sa komforom premijum limuzine, uz vrhunske bezbednosne karakteristike i odličnu energetsku efikasnost.

"Nikad pre nismo videli da su sve ove osobine u takvoj meri objedinjene u samo jednom modelu", izjavio je šef odseka za testiranje automobila, Džejk Fišer.
Ipak, iako je po novoj skali osvojio maksimalnih 100 poena, ne znači da je Model S savršen.

Zamerke su upućene na račun njegove cene koja dostiže šestocifrenu dolarsku sumu, kao i na kvalitet enterijera koji nije na nivou jednog tako skupog automobila.

Osim toga, Consumer Reports napominje da je vožnja električnog automobila, pa makar to bio i Tesla S, i dalje logistički problematična.

"Svaka vožnja preko 300 km zahteva posebno planiranje kako bi vozač bio siguran da neće ostati bez 'goriva'", zaključuje se u izveštaju ove organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: