Hakeri su preuzeli kontrolu nad mojim autom

Sve veća kompjuterizacija automobila i povezanost sa Internetom doveli su do realne opasnosti od napada hakera tokom vožnje. Magazin Wired pokazao je kako izgleda kada neko izvan vašeg vozila preuzme kontrolu nad njim dok ste vi potpuno nemoćni da uradite bilo šta u vezi sa tim.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2015.

08:10

Default images
Screenshot

Ubrzani razvoj tehnologije neminovno je uticao je i na auto-industriju. Međutim, uz sve koristi koje donosi kompjuterizacija savremenih automobila, javljaju se i neželjeni efekti.

Jedan od njih je mogući upada hakera u sistem vozila. Magazin Wired je uz pomoć dvojice stručnjaka za kompjutersku bezbednost pokazao kako u praksi izgleda kada vozite vaš automobil dok, zapravo, neko drugi upravlja njim.
Screenshot
Taj neko može da se nalazi bilo gde a dovoljno je da ima laptop, neophodno znanje (softver za upad u sistem) i pristup internetu. Vaša sudbina je tada u tuđim rukama i od njegove dobre volje zavisi da li će se samo našaliti sa vama ili će vaš automobil završiti u jarku.

Za eksperiment je upotrebljen Jepp Cherokee. U prvom delu testa "hakeri" su izvodili relativno bezazlene šale - iznenada bi pojačali klima uređaj, menjali bi muziku na audio sistemu u automobilu, uključivali brisače...
Screenshot
Iako čak i ovakav napad nosi sa sobom rizik od saobraćajne nezgode kada, recimo, vozite autoputem brzinom od 110-120 km/h, jer može da zbuni vozača, za bezbednost u vožnji mnogo je opasnije ako se haker ustremi na komande koje direktno utiču na parametre vožnje - gas, kočnicu, upravljanje.

U tom slučaju više nemate nikakvu kontrolu nad vozilom i prepušteni ste na milost i nemilost hakeru.

Pogledajte kako izgleda kada se nalazite za volanom vašeg automobila a nemoćni ste da bilo šta uradite:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: