Besplatan tehnički: Prekontrolišite auto uoči putovanja

Auto-moto savez Srbije (AMSS) i Uprava saobraćajne policije započeli su redovnu sezonsku akciju besplatnog pregleda tehničke ispravnosti vozila. Tokom akcije koja će trajati do subote 27. juna, vozači mogu pa prekontrolišu stanje svog automobila na 120 mesta širom Srbije.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.06.2015.

15:10

Default images
Foto: B92

Kao i svake godine, vozačima je omogućeno da besplatno provere u kakvom stanju im je automobil, što je veoma bitno s obzirom da će mnogi od njih u narednom periodu krenuti svojim vozilom na godišnji odmor.

Da ne bi doživeli neprijatna iznenađenja na putu, neophodno je automobil pripremiti za duže putovanje a prvi i najvažniji korak je kontrola ispravnosti vozila.

Iz AMSS-a i saobraćajne policije upozoravaju da naši vozači često nisu svesni da su im automobili neispravni i da je u dosadašnjim sličnim akcijama utvrđeno da je čak trećina vozila u Srbiji tehnički neispravna.
Foto: B92
Načelnik Uprave saobraćajne policije, Vladimir Rebić, rekao je da iz statistike ne može jasno da se vidi koliko procentualno tehnička neispravnost kao uzrok učestvuje u izazivanju saobraćajnih nezgoda i stradanja, što je posledica propusta u evidentiranju tih podataka.

On je dodao da se, prema zvaničnim podacima, tehnička neispravnost pojavljuje sa svega dva odsto kao uzrok nezgoda, što prema njegovim rečima nije realno.

Rebić očekuje da će značajan broj vozača iskoristiti akciju i besplatno proveriti tehničku ispravnost vozila i najavljuje da će, kada ta akcija bude završena, MUP pojačati kontrole tehničke ispravnosti vozila i kažnjavati vozače koji upravljaju neispravnim vozilima.

Kako je rekao, Uprava saobraćajne policije je u procesu formiranja nove baze podataka koja će omogućiti da se evidentiraju i sekundarni uzroci nezgode i već od 2016. baza podataka će biti jasnija i slikovitija i znaće se tačno u kom procentu tehnička neispravnost učestvuje u nezgodama.
Foto: B92
"U toku 2014. godine je zbog tehničke neispravnosti kažnjeno je blizu 17.000 vozača, a taj broj je u prvih pet meseci 2015. nešto povećan pošto je evidentirano više od 8.000 slučajeva tehničke neispravnosti, dok je u istom periodu prethodne godine bilo oko 5.500", naveo je Rebić.

Akcija "Ispravno vozilo - bezbedno vozilo" sprovodi se 26. godinu zaredom. Spisak mesta na kojima može da se obavi besplatan tehnički pregled zainteresovani mogu da pronađu na sajtu AMSS-a.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: