Kraj za "kockicu": Umesto GLK, stigao je Mercedes GLC

Smena generacija modela GLK donela je velike promene za Mercedesov SUV. Osim novog imena, automobil ima i veće dimenzije, manju masu i potpuno drugačiji dizajn spoljašnjosti i unutrašnjosti.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 18.06.2015.

08:11

Default images
Foto: Mercedes

Do pojave modela GLA, Mercedes GLK bio je najmanji SUV model nemačkog proizvođača i jedan od najprepoznatljivijih Mercedesa zahvaljujući karakterističnom "kockastom" obliku.

Njegov naslednik, GLC, dizajniran je po ugledu na najnovije Mercedesove SUV modele - automobil ima zaobljenije linije i vizuelno se uklapa u aktuelnu gamu.
Foto: Mercedes
Lansiranje modela GLA dovelo je do toga da Mercedes GLC poraste u odnosu na prethodnika.

Automobil je dugačak 4.656 mm (120 mm duži od GLK), širok 1.890 mm (+50 mm) i visok 1.639 mm (+9 mm).

Za komfor putnika u kabini još je važnije da je međuosovinsko rastojanje povećano za 118 mm i sada iznosi 2.873 mm.
Foto: Mercedes
Prostor za smeštaj prtljaga takođe je veći nego u Mercedesu GLK - zapremina gepeka iznosi od 580 litara sa podignutim zadnjim sedištima, do maksimalnih 1.600 litara kada se nasloni sedišta obore.

Sa praktičnog aspekta značajno je i to da je zadnja klupa deljiva u odnosu 40/20/40.
Foto: Mercedes
Ako su stilski detalji spoljašnjosti preuzeti sa Mercedesa GLA i GLE, enterijer je u najvećoj meri prekopiran iz C klase.

Centralna kozola je vizuelno istaknuta zahvaljujući drugačijoj materijalizaciji, a na njenom gornjem delu dominiraju tri ventilaciona otvora i ekran multimedijalnog sistema, nalik tabletu, koji u zavisnosti od nivoa opreme ima dimenzije 7 odnosno 8,4 inča.

Kupcima je na raspolaganju veliki izbor materijala i dezena presvlaka i tapacirunga, kao i brojne doplatne opcije koje uključuju kožni paket, detalje od aluminijuma, ugljeničnih vlakana ili drveta, kao i panoramski krov
Foto: Mercedes
U početku, ponuda motora obuhvatiće benzinca, dva dizelaša i "Plug-In" hibrid.

Benzinska verzija, Mercedes GLC 250 4Matic, opremljen je motorom koji proizvodi 211 ks (155 kW) i 350 Nm.

Slabiji dizelaš, GLC 220d 4Matic razvija 170 ks (125 kW) i 400 Nm, a snažniji, GLC 250d 4Matic, raspolaže sa 204 ks (150 kW) i 500 Nm.

Kao što ste primetili, svi modeli standardno dolaze sa permanentnim pogonom na sva 4 točka.
Foto: Mercedes
Po prvi put u ponudi je i "Plug-In" hibridna verzija, Mercedes GLC 350e 4Matic.

Njegov pogonski sistem sastoji se od benzinca sa 211 ks i elektromotora koji proizvodi 116 ks (85 kW).

U Mercedesu kažu da je hibrid u stanju da od 0 do 100 km/h ubrza za 5,9 s, pre nego što dostigne maksimalnih 235 km/h. Autonomija vožnje na struju iznosi do 34 km.
Foto: Mercedes
Snaga se na svim modelima standardno prenosi pomoću devetobrzinskog 9G-Tronic automatskog menjača, dok je hibridna verzija opremljena najnovijim 7G-Tronic Plus automatikom.

Mercedes se pohvalo i da je, uprkos većim dimenzijama, GLC lakši i do 80 kg u poređenju sa odlazećim GLK, što će uticati na poboljšanje performansi svih verzija.

Kada je reč o performansama, značajno je i to što su inženjeri i dizajneri uspeli da koeficijent otpora vazduha snize sa 0,34, koliko je iznosio na Mercedesu GLK, na 0,31.
Foto: Mercedes
Mercedes GLC u ponudi ima i Air Body Control vazdušni sistem oslanjanja, kao i Dynamic Select sistem upravljanja sa 5 modova vožnje: Eco, Comfort, Sport, Sport Plus i Individual.

Tu je i program Rocking Assist namenjen terenskoj vožnji pomoću kojeg se oslanjanje podešava tako da se odstojanje od tla poveća za 50 mm.

Osim toga, za terensku vožnju postoje još tri programa: Off Road, Incline i Trailer.
Foto: Mercedes
Kupcima su dostupni i bezbednosni sistemi asistencije koje Mercedes ugrađuje u svoje najnovije limuzine, C, E i S klasu.

Mercede GLC imaće svetsku premijeru na sajmu automobila u Frankfurtu, u septembru, a u prodajne salone stiže na jesen.

Pročitajte koliko će Mercedes GLC koštati u Nemačkoj.

Više fotografija novog Mercedesovog modela možete pogledajti u Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: