Stručnjaci iz Srbije rade na auto-pilotu za Audi

Sve više automobilskih kompanija razvija sisteme za autonomnu vožnju. Među njima je i Audi, koji je najavio da će sledeća generacija limuzine A8 biti opremljena auto-pilotom. Međutim, malo je poznato da na tom projektu radi i jedna kompanija iz Srbije.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 17.06.2015.

11:54

Default images
YouTube Screenshot

Pored uređaja potrošačke elektronike, prvenstveno softvera za digitalnu televiziju, sistema za automatizaciju u “pametnoj kući” Internet of Things, naučno-istraživački institut RT-RK, sa sedištem u Novom Sadu, od pre nekoliko godina bavi se i razvojem softvera za automobilsku industriju.

Upravo ovaj softver, koji je razvijen u RT-RK za potrebe automobilske industrije, namenjen je sistemima autonomne vožnje u vozilima marke Audi.
YouTube Screenshot
Novi Audi A8 biće opremljen auto-pilotom

Poznata po skraćenici zFAS, Audi platforma za centralizovanu asistenciju pri vožnji jedan je od projekata koji se razvijaju na Institutu.

Jezgro Audi auto-pilota (zFAS), najavljeno na sajmu elektronike u Las Vegasu 2013 godine, kompleksna je platforma koja prihvata i obrađuje signale sa brojnih perifernih uređaja.

Reč je o 12 ultrazvučnih senzora za detekciju bliskog okruženja, prednjem radaru za otkrivanje objekata do 250 metara udaljenosti, senzorima zadnjih radara koji prate saobraćaj iza vozila, "top-view" kameri, laserskom skeneru koji dostavlja podatke o objektima na udaljenosti do 80 metara, kao i prednjoj kameri sa širokim uglom koja prepoznaje horizontalne oznake u traci, pešake i druge objekte.
YouTube Screenshot
Kombinovanje podataka sa ovih senzora uz kompleksnu obradu podataka u realnom vremenu omogućava bezbednosne mehanizme i autonomnu vožnju, a automobil u svakom trenutku zna gde se nalazi, objašnjavaju u institutu RT-RK.

Na ovogodišnjem Otvorenom danu Instututa održanom početkom juna, javnosti su prezentovani projekti koji se razvijaju u toj firmi, među kojima i Audi testno vozilo sa zFAS platformom.

Više informacija o tehnologiji koju naša kompanija razvija za Audi pogledajte u nastavku:



Saznajte više o Audijevoj zFAS tehnologiji autonomne vožnje:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: