Revolucionarna kočnica skraćuje zaustavni put za 40%

Razlika u dužini od 4,5 m prilikom kočenja automobila koji se kreće 50 km/h može da spase život pešaku. Prototip automatske kočnice koju je razvila švedska firma Autoliv obezbeđuje potrebnu razliku skraćujući zaustavni put vozila za 40%.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 16.06.2015.

09:54

Default images
Screenshot YouTube

Sve više savremenih automobila opremljeno je automatskim sistemima kočenja čiji je zadatak da zaustave automobil ako "procene" da je sudar sa drugim vozilom neizbežan, ili ako detektuju pešaka ili neku drugu prepreku na putu ispred vozila.

Ovakve tehnologije u praksi nisu savršene i često se dešava da ne obave zadatak za koji su projektovane.

Na primer, sistem će prepoznati pešaka na kolovozu, komandna jedinica će aktivirati automatsku kočnicu, ali automobil se neće uvek zaustaviti pre nego što udari pešaka.

Jedna od slabih tačaka sistema je nedovoljna kočiona sila klasičnih kočnica.
Screenshot YouTube
Zato su u švedskoj kompaniji Autoliv koja se bavi unapređenjem bezbednosti u saobraćaju došli na ideju da upotrebe takozvanu vakuum kočnicu. Nazvali su je "Toričelijeva kočnica" po italijanskom fizičaru iz 17. veka koji je izmislio barometar.

Kočnica se sastoji od čelične ploče instalirane ispod karoserije vozila koja se zahvaljujući vakuumu čvrsto prilepi za kolovoz, stvarajući veliku kočionu silu.

Testovi su pokazali da ovakva kočnica skraćuje zaustavni put do 40 odsto. Na primer, ako se automobil kreće brzinom od 50 km/h, klasična kočnica će ga zaustaviti za 15,3 m, a "Toričelijeva" za 10,8 m - što je dovoljno da ne udari u pešaka.

Pogledajte praktičnu demonstarciju "Toričelijeve kočnice":



Sistem je tek u razvojnoj fazi i ima nekoliko nedostataka koji predstavljaju prepreke za njegovu serijsku upotrebu.

Prvo, kočiona sila je toliko jaka, da je potrebno modifikovati sigurnosne pojaseve koji se danas koriste u automobilima.

Takođe, zbog velikih sila koje prilikom ovakvog kočenja deluju na organizam, kočnicu nije moguće upotrebiti pri brzinama iznad 70 km/h, bez posledica po zdravlje vozača i putnika.

Takođe, da bi sistem efikasno funkcionisao, potrebno je da putna podloga bude glatka i bez oštećenja i sitnih neravnina. Konstruktori za sada nemaju rešenje za neravne asfaltne površine, jer dovoljno je da se na putu nađe mala rupa, pa čak i samo kamenčić pa da se onemogući dejstvo kočnice.

Osim toga, ovakav sistem zahtevao bi pregled stanja kočnice i eventualnu reparaciju posle svake upotrebe.

Ipak, ljudski životi su na prvom mestu a prvi korak je načinjen, pa preostaje da inženjeri pokušaju da otklone probleme koji sprečavaju praktičnu upotrebu ove kočnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: