Kia proizvela milioniti Cee'd u Evropi

Sa proizvodnih traka Kijine fabrike u slovačkoj Žilini sišao je milioniti Cee'd. Kompaktni model namenjen evropskom tržištu stigao je do sedmocifrene brojke nakon devet godina proizvodnje.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

09:12

Default images

Lansiranje modela Cee'd 2006. godine označilo je početak nove Kijine ere u Evropi, jer je to bio njen prvi model dizajniran i napravljen isključivo za evropsko tržište.

Automobil je oblikovan je u Kijinom dizajnerskom centru u Frankfurtu i brzo je privukao evropske kupce koji do tada nisu ni razmišljali o kupovini vozila korejskog proizvođača.
Ime Cee’d proizašlo je iz njegovih evropskih korena. Prilikom razvoja kodno ime je bilo ED (European Design), pred dolazak na tržište dobio je i prefiks ‘CE’, što označava konstruisanje, razvoj i proizvodnju vozila za Evropsku zajednicu (Community of Europe).

Od decembra 2006. do proleća 2012. prodato je 646.305 vozila prve generacije, dok je njegov naslednik za tri godine stigao do 353.695 kupca širom Evrope.
Petina svih prodatih automobila otišla na rusko tržište (207.597 vozil), a slede Velika Britanija (102.858) i Nemačka (99.080).

Jubilarni, milioniti Cee’d, bio je sportski biserno beli primerak GT verzije sa 5 vrata, a vozilo je namenjeno kupcu iz Holandije.
Cee’d predstavlja 21% Kijine ukupne prodaje u Evropi.

U 2014. isporučeno je više od 75.960 primeraka, što ga svrstava na drugo mjesto među Kijinim najprodavanijim modelima na evropskom tržištu. Prvi je već neko vreme SUV Sportage, koji se takođe izrađuje u Žilini.
Krajem godine Kia će ponuditi kupcima seriju GT Line, koja je mešavina stila i sportskih osobina modela Cee’d GT i Pro_cee’d GT, i svestranosti običnog Cee'd-a.

Oprema GT Line biće na raspolaganju za sva tri člana porodice, Pro_cee'd, hečbek sa 5 vrata i karavan.

Pored toga, GT Line stiže i sa novom 1.0 T-GDI jedinicom (turbo benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem goriva) i novim 7-stepenim automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom, koji su napravljeni kako bi se smanjila potrošnja goriva i emisija CO2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: