Alfa Romeo: 65 godina od velikog trijumfa u F1

Italijanski proizvođač automobila obeležio je šest i po decenija od svog prvog trijumfa u Formuli 1, kada su četiri 158-ice izašle na stazu u Silverstonu, a Đuzepe „Nino“ Farina pobedio i zabeležio prvi het-trik u tom takmičenju: pol poziciju, pobedu i najbrži krug. Na kraju sezone usledila je i titula svetskog šampiona.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 15.05.2015.

14:31

Default images

Jednosed Alfetta 158 nesumnjivo predstavlja jedan od najprestižnijih automobila u muzeju Museo Storico Alfa Romeo, i jedan je od najdragocenijih primeraka zahvaljujući svom sportsko-istorijskom značaju. Isti automobil slavi 65 godina od prve pobede u tada tek ustanovljenom Svetskom šampionatu Formule 1.

Četiri Alfina bolida zauzela su 13. maja 1950. startne pozicije na stazi u Silverstonu u Engleskoj. Vozila su bila poverena Đuzepeu „Ninu“ Farini, koji je na kraju sezone postao svetski šampion, kao i Luiđiju Fađoliju, Huanu Manuelu Fanđu, argentinskoj zvezdi u usponu koja osvaja titulu ’51. godine, ponovo sa bolidom Alfetta, i Regu Parnelu, britanskom vozaču koji je izabran u čast zemlje koja je bila domaćin prvog Šampionata.

Farina je pobedio u toj trci, a druga dva mesta na podijumu takođe su pripala Alfa Romeu – automobili milanskog proizvođača dominirali su u trci, a isti scenario se ponavljao do kraja šampionata.

Tokom sezone, publika je trio Farina-Fađoli-Fanđo nazvala „3F“, a zajedno sa markom Alfa Romeo, oni su visoko uzdigli ime Italije u međunarodnom automobilizmu, u delikatnom istorijskom trenutku, kako za zemlju, tako i za sam Alfa Romeo.
Poprište obračuna tima Alfa Romeo bila je „Velika nagrada Britanije“, koja je te godine dobila i naziv „Velika nagrada Evrope“.

Trka se odvijala se na stazi Silverston u Northemptonširu, 65 km severno od Londona, u konfiguraciji iz 1948. godine. Reč je o stazi koja je ponikla na mestu bivšeg aerodroma Kraljevskog vazduhoplovstva i bilo joj je suđeno da postane jedna od najspektakularnijih pozornica Formule 1.

Nakon što je karirana zastava između krivina Ebi i Vudkot označila kraj, kralj Džordž VI lično je čestitao svim vozačima Alfa tima na izuzetnom rezultatu: pol pozicija (Farina), pobeda (Farina) uz još dva mesta na podijumu, najbrži krug (Farina) i vodeće mesto u ligi tokom Velike nagrade.

Bio je to početak nove ere u trkačkom svetu. U narednim decenijama, Formula 1 će postati najznačajnije takmičenje u auto-moto sportu, privlačiće najviše pažnje javnosti i postaće pravi globalni fenomen.

U godinama koje su usledile, Alfa Romeo će nastaviti stazom komercijalne ekspanzije i međunarodne slave.
Model 158 bio je rezultat projekta iz 1938. godine, a Alfetta, koja je zadržala konkurentnost i dvanaest godina kasnije, doduše sa pauzom nametnutom događajima na svetskoj sceni, i dalje je bila u fazi tehničkog razvoja.

Pravila novoosnovane Formule 1 dozvoljavala su da automobili budu opremljeni motorima zapremine 1.5 litra sa kompresorom ili 4.5 litarskim motorima sa atmosferskim usisavanjem.

Model 158 poseduje osmocilindrični redni motor sa 1479 cc i kompresorom, koji je od početne snage od 195 KS iz ’38. godine naknadnim razvojem do Silverstona ’50. godine došao sa skoro 300 KS.

Sledeće, 1951. godine, sa modelom „159“ koji predstavlja evoluciju modela „158“, motor je dostigao maksimalnu snagu od 425 KS (450 na testiranju), zahvaljujući dvostepenom kompresoru i čitavom nizu drugih poboljšanja.

Pravila nisu postavljala granice po pitanju težine automobila, niti količine goriva u rezervoaru.
Nadmoć modela 158 na Silverstonu imala je veliku simboličnu vrednost za Alfa Romeo.

Sportska dostignića modela Alfetta bila su pokretačka sila za preporod brenda Alfa, nakon poteškoća i štete prouzrokovanih svetskim ratom koji je neminovno ostavio traga.

Alfeta 158 smatra se poslednjim modelom iz predratne ere ovog brenda. Nakon što je Fanđo 1951. godine osvojio drugi šampionat sa modelom „159“, Alfa Romeo se zvanično povukao iz automobilskih trka kako bi radnike i opremu usmerio na serijsku proizvodnju.

Izvor: Alfa Romeo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: