5 zvezdica za Vitaru i Espace, 4 za 500X i Mazdu2

EuroNCAP je objavio najnovije rezultate testova bezbednosti kojima su obuhvaćeni modeli Suzuki Vitara, Renault Espace, FIAT 500X i Mazda2.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2015.

13:49

Default images

Najvišu ocenu za bezbednost, 5 zvezdica dobili su Suzukijev SUV i Renault Espace, dok su preostala dva modela, FIAT 500X i nova Mazdina "dvojka" testiranje završili sa jednom zvezdicom manje.
Suzukijev model postigao je skor od 89% u oblasti zaštite odraslih putnika, 85% za bezbednost dece, 76 odsto za zaštitu pešaka i 75% za sisteme asistencije, zahvaljujući pre svega sistemu automatskog kočenja u slučaju opasnosti od sudara.
Renault Epsace osvojio je 82% bodova za bezbednost odraslih, 89% za zaštitu dece putnika, 70 procenata u domenu sigurnosti pešaka i 80 odsto poena u oblasti elektronskih sigurnosnih sistema.

Zamerke su se odnosile na mogućnost povređivanja putnika na prednjim sedištima usled deformacije komandne table pri čeonom sudaru i na opasnost od ispadanja putnika sa zadnjeg sedišta iza vozača, pošto su se prilikom bočnog udara u barijeru otvorila zadnja leva vrata.
Iako je zabeležio skor od 86% kada je reč o bezbednosti odraslih i 85% za bezbednost dece putnika, te 74 procenta za zaštitu pešaka, FIAT 500X izgubio je jednu zvezdicu zbog bodovanja u oblasti sistema asistencije (64%).

EuroNCAP zamerio je italijanskom proizvođaču što 500X nije standardno opremio tehnologijom automatskog kočenja u slučaju opasnosti.
Iz istog razloga 4 zvezdice dobila je i Mazda2.

Model japanske kompanije pokazao se odlično u pve tri oblasti - zaštiti odraslih (86%), dece (78%) i pešaka (84%), dok je sa skorom od 64% u segmentu elektronskih sigurnosnih sistema prošao kao i 500X.

Pogledajte kako su na "kreš" testovima prošli Suzuki Vitara, Renault Espace, FIAT 500X i Mazda2:







Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: