Kako se Amsterdam bori protiv saobraćajnih gužvi?

Vlasti holandske prestonice odlučile su da subotom zabrane saobraćaj motornih vozila u najužem gradskom jezgru, kako bi oslobodile više prostora za bicikliste i pešake.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2015.

13:49

Default images

Amsterdam, koji se često navodi kao primer za ugled kada je reč o održivom saobraćaju, doneo je niz mera kako bi smanjio korišćenje automobila u centru grada. Jedna od njih je "proterivanje" automobila iz većeg dela centralne gradske zone subotom.

Paket mera koji je najavljen sredinom aprila, koštaće između 350 i 400 miliona evra, a cilj je oslobađanje prostora za brojne bicikliste i pešake koji se kreću uskim centralnim ulicama.

U početku, zabrana će obuhvatiti centralnu gradsku zonu sa kanalima. Ako se ideja pokaže uspešnom u praksi, zabrana će biti proširena i na neke druge delove Amsterdama, kažu u gradskoj vladi.
Ostale mere uključuju izgradnju novih biciklističkih staza, proširenje postojećih, pretvaranje određenih ulica u saobraćanice kojima će se kretati isključivo bicikli i unapređenje bezbednosti na mestima gde se saobraćaj motornih vozila ukršta sa biciklističkim.

Plan podrazumeva i izgradnju 12 podzemnih garaža za automobile sa 4.000 parking mesta, kako bi se skratilo vreme koje vozači provode u potrazi za slobodnim parkingom.

Na periferiji grada biće obezbeđeno više novih "park and ride" lokacija, gde vlasnici automobila mogu da parkiraju svoja vozila i da nastave ka centru javnim prevozom.
Žiteljima Amsterdama koji poseduju automobil, ali ga ne koriste tako često, biće ponuđena parkirališta izvan centralne zone gde će po povoljnim cenama moći da ostave svoja vozila kad nisu u funkciji.

"Svima je jasno šta treba da se preduzme kako centar grada ne bi postao zakrčen automobilima i da bismo obezbedili prijatno okruženje za boravak ljudi", kaže Pieter Litjens, zadužen za saobraćaj i javni transport u gradskoj vladi.

"Neophodno je stvoriti više prostora za bicikliste i pešake, skloniti automobile sa ulica, po mogućstvu u podzemne garaže i uspostaviti bolji protok saobraćaja", dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: