Kazna za prebrzu vožnju i ako vas policija ne zaustavi

Nekada smo bili sigurni da smo izbegli kažnjavanje ako prođemo radarsku kontrolu na putu a da nas policajac nije zaustavio. Vremena su se promenila. Uvođenje savremenih uređaja, poput mobilnih i stacionarnih radara za merenje brzine, omogućava policiji da vas snimi u trenutku dok ste u prekršaju i da vas kazni bez zaustavljanja, slanjem dokaza o prekoračenju brzine na vašu kućni adresu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 14.04.2015.

10:35

Default images

Saobraćajna policija sve češće vrši merenje i snimanje brzine kretanja vozila u naselju gde važi opšte ograničenje brzine od 50 km/h - bez zaustavljanja onih koji načine prekršaj.

To znači da se u službeno vozilo sa ili bez obeležja policije postavljaju takozvani "lidarski" uređaji, opštepoznati kao radari, odakle se zatim vrši merenje brzine kretanja vozila.

LIDAR (akronim od Light Detection and Ranging) je optički merni instrument koji odašilje laserske zrake, koji se odbijaju od predmeta i potom registruju u optičkom prijemniku.

Ova policijska vozila se postavljaju širom gradova i prigradskih naselja kao i na puteve van naselja na različite lokacije.

Svrha je da se pored otkrivanja i pocesuiranja prekršaja prekoračenja brzine i psihološki deluje na vozače kako bi poštovali ograničenja brzine kretanja motornih vozila jer je brzina jedan od glavnih uzročnika saobraćajnih nezgoda.

Lokacije se menjaju, tako da je najbezbednije i po vaš džep, vašu vozačku dozvolu, a i po ostale učesnike u saobraćaju, da vozite brzinom određenom opštim ograničenjem ili saobraćajnim znakom, odnosno po propisu.
Vlasniku vozila kojim je učinjen prekršaj na kućnu adresu stiže poziv da se u roku od osam dana izjasni o identitetu lica koje je tog dana, u periodu kada je snimljen prekršaj, upravljalo vozilom.

U slučaju da lice koje ste naveli da je upravljalo vašim automobilom u momentu izvršenja prekršaja, negira vaš iskaz, ukazuje na treće lice ili je nedostupno organima unutrašnjih poslova, odnosno ne može mu se uručiti poziv, bićete odgovorni što ste omogućili da se vašim vozilom učini prekršaj.

To znači da možete biti osuđeni na plaćanje novčane kazne u rasponu od 6.000 do 20.000 hiljada dinara, kao vlasnik vozila kojim je učinjen prekršaj a vozač nije identifikovan u prekršajnom postupku.

Ukoliko se ne odazovete uredno primljenom pozivu kao vlasnik vozila kojim je učinjen prekršaj i na zahtev ovlašćenog službenog lica ne ustupite podatak o identitetu lica koje je učinilo prekršaj vašim vozilom, protiv vas kao vlasnika biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka a zaprećena novčana kazna je u rasponu od 15.000 do 30.000 dinara.
Foto: Flickr/Kecko
Foto: Flickr/Kecko

Uređaji koje koristi policija opremljeni su laserom koji radi u infracrvenom talasnom opsegu.

Omogućava brzo, tačno, daljinsko merenje brzine u selektovanom opsegu i merenje rastojanja a može se postaviti samostalno - na postolje, zatim u automobil na poseban držač kao i pričvršćivanjem na komandnu tablu policijskog vozila.

Merenja se mogu vršti u ručnom, poluautomatskom i automatskom režimu. U automatskom režimu rada, video snimanje počinje kada automobil dostigne ili prekorači unapred podešenu vrednost brzine. Snimak se može pregledati na licu mesta.

Radari sadrže mikro SD karticu na kojoj se beleže video zapisi a u internoj memoriji i ostali parametri kao što su datum, vreme, izmerena brzina, GPS koordinate, broj zapisa i ostalo.

U slučaju merenja u pokretu, merenje brzine patrolnih kola obezbeđuje GPS sistem. Zahvaljujući tome, uređaj se može koristiti iz bilo kog automobila koje se kreće, poput policijskih presretača.

Radari su sposobni da osim beleženja prekoračenja brzine snimaju i druge događaje, na primer, nepropisno preticanje, prolazak kroz crveno svetlo...

Svi merni uređaji koje koristi saobraćajna policija moraju biti odobreni, odnosno proizvođač ili distributer mora posedovati Uverenje o tipu merila koje izdaje Ministarstvo privrede Republike Srbije, Direkcija za mere i dragocene metale.

Takođe shodno propisima o metrologiji moraju se podvrgnuti periodičnom baždarenju u određenom vremenskom intervalu.

Izvor: B92, NVO Strukovno udruženje policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: