HR: Subvencije do 9.000 € za kupovinu "zelenih" vozila

Za razliku od većine evropskih zemalja, u Srbiji su automobili na električni, hibridni ili "Plug-In" hibridni pogon prava retkost. Pored nedostatka odgovarajuće infrastrukture za punjenje, najveća prepreka za kupovinu ove vrste vozila je njihova cena, odnosno nespremnost naše države da subvencioniše nabavku elektromobila i stimuliše kupce drugim beneficijama.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2015.

09:12

Default images

Kada je reč o pomoći države pri kupovini "zelenih" automobila, susedna Hrvatska je daleko ispred Srbije.

Kako bi podstakli građane, firme i privatnike da pri nabavci novih vozila odaberu ona koja manje zagađuju okolinu, hrvatsko Ministarstvo zaštite životne sredine i prirode i Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost objavili su javni poziv za sufinansiranje kupovine električnih i hibridnih automobila, kao i električnih skutera i motocikala.

Do sredstava je moguće doći brzo, a procedura je jednostavna. Građani Fondu predaju ispunjeni Zahtev, kopiju lične karte, predračun i tehničke podatke o vozilu koje dobijaju kod prodavca. Potom se potpisuje ugovor o sufinansiranju, koji im se šalje na kućnu adresu.

Nakon kupovine vozila, Fondu se dostavljaju kopije računa, dokaza o uplati i saobraćajne dozvole. Isplata subvencije će uslediti u roku od 30 dana, a visina podsticaja zavisi od vrste vozila i iznosi maksimalno 40 odsto ukupne cene vozila.

Fizička lica mogu dobiti podsticaj za jedno vozilo, a uslov je da ga moraju zadržati u vlasništvu barem godinu dana, dok firme i privatnici mogu dobiti do 700.000 kuna (oko 91.500 evra) z aviše automobila a vozila moraju zadržati u vlasništvu minimalno tri godine.

Subvencioniše se nabavka novih vozila, koja mogu biti kupljena u bilo kojoj državi EU, ali moraju biti registrovana u Hrvatskoj.
Za električna vozila visina podsticaja po automobilu je do 70.000 kuna (9.150 evra), a za hibridna "Plug-In" vozila do 50.000 kuna (6.550 evra).

Novost je što se u 2015. godini podsticaji daju i za kupovinu električnih vozila s ugrađenim sistemom za produženje autonomije kretanja (elektromobili sa benzinskim motorom koji služi isključivo kao generator el. energije), i to za modele sa emisijama do najviše 50 g CO2/km, a visina tih podsticaja je do 50.000 kuna.

Do 30.000 kuna (4.000 evra) subvencioniše se nabavka hibridnih vozila sa emisijom do 90 g CO2/km, a od 7.500 do 30.000 kuna (1.000 do 4.000 evra) podstiče se kupovina električnih skutera i motocikala.

Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost tokom 2014. građanima i firmama u Hrvatskoj odobrio je 15,5 miliona kuna (2 miliona evra) podsticaja za nabavku energetski efiksanih vozila.

Odobrena sredstva iskorišćena su za nabavku 340 vozila: 313 hibridnih, 24 električnih i tri "Plug-In" hibrida.

Zašto se subvencioniše kupovina "zelenih" vozila?

U hrvatskom Ministarstvu ističu kako je primarni cilj projekta subvencionisanja, pod nazivom "Vozimo ekonomično", smanjenje emisije CO2 u saobraćaju, odnosno ukupne emisije gasova odgovornih za efekat staklene bašte na nivou države. Poseban naglasak je na gradove u kojima je koncentracija saobraćaja najveća.

Sekundarni ciljevi, koji ujedno služe i kao ekonomsko-ekološki motivi građanima i firmama su smanjenje troškova održavanja vozila, smanjenje potrošnje fosilnih goriva te podsticanje društveno odgovornog poslovanja.

Sufinansiranjem nabavke električnih i hibridnih vozila u Hrvatskoj, Ministarstvo planira da postupno, ali direktno utiče na smanjenje emisija štetnih gasova u saobraćaju.

S obzirom da su te emisije jedan od najznačajnijih izvora zagađenja vazduha i emisija gasova odgovornih za efekat staklene bašte, postizanjem tih ciljeva, kažu, uticaće se na povećanje kvaliteta vazduha te smanjenje ukupne emisije "gasova staklene bašte" na nivou države.

Cilj je da se struktura voznog parka u Hrvatskoj polako promeni u korist novijih, efikasnijih i čištijih vozila, sa naprednijim tehnologijama. Istovremeno, tržište novih automobila će se transformisati tako što će se pobiljšati ponuda električnih i hibridnih vozila sa smanjenom emisijom CO2.

U hrvatskom Ministarstvu kažu da je jedan od korisnih efekata nabavke ovakve vrste vozila, smanjenje saobraćajne buke. Procjenjuje da gotovo 20 odsto stanovnika EU pati od buke čiji se nivoi smatraju neprihvatljivima.

Prema podacima hrvatskog Energetskog instituta "Hrvoje Požar", emisije CO2 u ukupnom domaćem saobraćaju iznose oko 5,6 miliona tona, od čega na saobraćaj putničkih vozila otpada gotovo 3 miliona tona.

U Hrvatskoj je danas registrovano više od dva miliona putničkih vozila, od čega je gotovo 1,5 miliona privatnih automobila. Vozni park u toj zemlji u proseku je nešto stariji od 11 godina.

Izvor: B92, Jutarnji.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: