Hrvati pomogli u izradi najjačeg automobila na svetu

Na aktuelnom sajmu automobila u Ženevi predstavljen je trenutno najsnažniji produkcijski model na svetu - hibridni Koenigsegg Regera, a u njegovom razvoju učestvovala je i hrvatska firma Rimac, koja je napravila električne komponente uključujući i pogonske baterije.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

14:50

Default images

Kompanija "Rimac automobili" iz Zagreba bila je zadužena za izradu svih električnih komponenti modela Koenigsegg Regera, čija ukupna snaga prelazi 1.500 KS, uključujući tri elektromotora i baterije.

Na pitanje kako je došlo do saradnje sa švedskim proizvođačem super-sportskih automobila, direktor hrvatske firme, Mate Rimac, izjavio je da je dobar prijatelj sa vlasnikom Koenigsegga i da su se njih dvojica dogovarali oko tog posla već neko vreme.

"U slučaju Regere, inženjeri kompanije Rimac automobili autori su celokupnog električnog dela ovog hibridnog automobila, a saradnju ćemo svakako, na obostrano zadovoljstvo nastaviti i dalje", rekao je Mate Rimac za hrvatski portal Novilist.hr na salonu automobila u Ženevi.
Rimac je istakao da to ni u kom slučaju nije raritet jer njegova kompanija proizvodi električne komponente za mnoge "prestižne svetske automobilske brendove".

"Naši su ugovori takvi da vam ne smem otkriti tajnu sa kojim sve kompanijama sarađujemo. Kazna za tako nešto bila bi dovoljna da zauvek prestanemo sa radom, a to, ma koliko vama novinarima bilo zanimljivo, nikad nećemo dozvoliti", kaže Mate Rimac.

Firma "Rimac automobili" trenutno ima stotinak zaposlenih, a u sledećih godinu dana u planu je angažovanje još najmanje sto radnika od čega će njih 60 biti inženjeri.

"Mislim da smo na najboljem putu stvaranja reprezentativnog brenda u Hrvatskoj, da smo zapravo jedan od onih primera koji pokazuje kako se sa ispravnom pristupom i kod nas može uspeti, dodao je Rimac.
Automobil Koenigsegg Regera, kojeg je u konačnoj verziji i sam Mate Rimac kao gotov proizvod po prvi put video u Ženevi, spada u red onih svetskih unikata na četiri točka za čije će se posedovanje nadmetati samo odabrani.

Cena iznosi oko 1,7 miliona evra, a više je nego sigurno da će primerak koji je izložen na sajmu ekspresno pronaći novog vlasnika - najverovatnije na Bliskom istoku.

Koenigsegg je najavio da je u planu i ograničena serija od 80 ručno izrađenih primeraka modela Regera.

Izvor: B92, Novilist.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: