Automobili bez vozača izlaze na britanske ulice

U Britaniji su predstavljeni prvi prototipovi robotizovanih vozila koji će biti testirani na ulicama nekoliko gradova u toj zemlji. Vlasti veruju se da bi projekat koji je britanska vlada podržala sa 19 miliona funti mogao da se razvije u industriju vrednu 900 milijardi funti.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2015.

08:38

Default images

Robotizovani automobili biće testirani u realnim uslovima saobraćaja, na ulicama Griniča, Bristola, Milton Kinsa i Koventrija, pre nego što uđu u redovnu upotrebu.

Projekat je finansirala vlada Velike Britanije, a inženjeri i ministri veruju da su prototipovi prvi ali značajni korak ka budućnosti u kojoj će zahvaljujući ovoj vrsti vozila saobraćaj biti bezbedniji a ulice manje zakrčene.

Britanski ministar trgovine, Vins Kejbl, smatra da je 19 miliona funti, koliko je država uložila u ovaj posao "investicija za budućnost koja će doneti nova radna mesta za visokokvalifikovane stručnjake i doprineti razvoju britanske auto-industrije".

"Cilj je da postanemo lider u oblasti robotizovanih vozila, industrije od koje se očekuje da će do 2025. vredeti 900 milijardi funti", rekao je Kejbl.

Vlada je u međuvremenu izvršila reviziju zakona o saobraćaju kako bi se već na proleće tri različite vrste robotizovanih automobila našle na ulicama 4 britanska grada.
Jedan od prototipova je Meridian, koji liči na golf vozilo ili na prevozna sredstva koja se koriste u okviru velikih hotelskih kompleksa. Meridian ima električni pogon a kreće uz pomoć radara, kamera i ultrazvučnih senzora.

Pre polaska, korisnik odabira željenu destinaciju preko ugrađenog tablet uređaja, nakon čega se vozilo kreće potpuno samostalno, automatski izbegavajući prepreke.

Direktor kompanije Phoenix Wings, koja je razvila Meridian, kaže da je cilj da iz centra velikih gradova praktično nestanu privatni automobili. Umesto njih koristila bi se robotizovana vozila koja bi služila da se građani prevezu od metro ili železnićke stanice do svog radnog mesta.

Tokom testiranja koje će se sprovesti u naredne dve godine, ulicama britanskih gradova kretaće se 8 Meridian vozila.
Drugi prototip robotizovanog vozila je mali električni automobil sa dva sedišta koji podseća na auto bez vozača kompanije Google.

I ovo vozilo kreće se uz pomoć brojnih kamera, senzora i laserskog radara. Automobil će u početnoj fazi testiranja imati volan i nožne komande "za svaki slučaj", ali će kasnije one postati suvišne, kažu u kompaniji RDM koja je projektovala ovo vozilo.



Slično kao kod prototipa Meridian, i ovde će se podaci o željenom odredištu unositi pomoću tableta, a predviđen je još jedan tablet uređaj za potrebe zabave putnika tokom vožnje.

U test program u Milton Kinsu biće uključeno 40 vozila, a čelnici ovog grada planiraju da robotizovane automobile u budućnosti uključe u sistem javnog prevoza, kao dopunu gradskim autobusima i taksi vozilima.

"Jednog dana, za desetak godina, kada ovi automobili postanu stvarnost, sešćete u njih, zadati željenu rutu i udobno se zavaliti čitajući najnovije vesti", optimista je direktor firme koja se bavi javnim prevozom u Milton Kinsu, Stiv Jani.
Inženjeri koji rade na razvoju britanskih robotizovanih vozila kažu da su pred njima brojni problemi tehnološke prirode koje treba da savladaju, kao što je vožnja po magli i tokom snežnih padavina.

Osim toga, brzina ovih vozila za sada je ograničena na 20-ak km/h.

Ipak, oni smatraju da će, pored pravnih prepreka, najveći izazov biti ubediti ljude da je bezbedno da koriste ovakva vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: