Da li roditelji treba da nadziru svoju decu za volanom?

Dok se u Srbiji vode polemike oko najavljenih izmena Zakona o bezbednosti u saobraćaju koje se odnose na mlade vozače, u zemljama Evropske unije sprovedeno je istraživanje o tome u kojoj meri su roditelji spremni da nadziru svoju decu dok ona upravljaju automobilom, odnosno da imaju uvid u to kako i koliko brzo voze.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 04.02.2015.

13:25

Default images

Skoro polovina roditelja u EU, tačnije 46 odsto podržava korišćenje takozvane "crne kutuje" u automobilima, koja bi im omogućila da prate brzinu i način vožnje svoje dece, pokazala je anketa proizvođaca pneumatika Goodyear.

Ovi elektronski uređaji za kontrolu parametara vožnje najveću podršku roditelja imaju u Italiji (73 odsto), Poljskoj i Rumuniji (po 72 odsto). Takav način praćenja vožnje dece podržava i 47 odsto evropskih instruktora vožnje.

Anketa u kojoj je učestvovalo više od 6.800 roditelja mladih vozača, uzrasta od 16 do 25 godina, trebalo je da pokaže kakav je njihov odnos prema bezbednosti u drumskom saobraćaju.

Goodyear ističe da bi nadzor u vozilu mogao da smanji riskantno ponašanje, jer mladi mnogo bolje voze, ako su svesni da rotitelji motre na njih.

Mnoga osiguravajuća društva uvode politiku osiguranja koja obuhvata i zapise iz "crne kutije" i prilagođavaju visinu premije ponašanju vozača.

Roditelji i instruktori vožnje podržali su i inicijativu za postepeno dobijanje vozačke dozvole, koje podrazumeva ograničenje noćne vožnje i vožnje po autoputevima, zatim vožnju sa nadzorom za početnike i ograničenje broja i starosti saputnika.

Postepeno dobijanje vozačke dozvole u EU podržava 42 odsto roditelja i 67 odsto instruktora vožnje.

Goodyear će svoje istraživanje objavitiu Beloj knjizi "Pre svega sigurna vožnja-povećajmo sigurnost mladih vozača na putu."

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: