Da li je moguća nova automobilska marka iz Srbije?

Hiperprodukcija je uljuljkala auto-kompanije u masovnu proizvodnju "konfekcijskih" automobila i samim tim otvorila prostor za pozicioniranje novih brendova i novih igrača. Jedan od takvih primera je američki Tesla Motors. Postavlja se pitanje da li je moguće nešto slično napraviti i u Srbiji?

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2015.

13:35

Default images
AQOS automobil - dizajnerska studija

Tim koji stoji iza projekta AQOS smatra da jeste.

AQOS Technologies je osnovan u Beogradu kao kompanija koja će biti uključena u međunarodno tržište visoko-tehnoloških proizvoda.

Glavna preokupacija tima je istraživanje svih aspekata auto-industrije, dizajna inovativnih delova automobila i, najzad, dizajniranje i proizvodnja ograničene serije sportskih automobila visokih performansi.
Saša Milovanèeviæ
Vođa AQOS tima i glavni dizajner, Saša Milovančević, smatra da u svetu trenutno postoji "zamor u procesu stvaranja novih automobila".

"Samo velika i nepresušna potreba tržišta za 'četvorotočkašem kontrolisanim voljom vlasnika', održava ideju o automobilu u životu", kaže Milovančević.

On, međutim, veruje da odgovor na potrebu kupaca za ličnim prevoznim sredstvom treba tražiti u novom pristupu rešavanja problema, u novom dizajnu, odnosno u novoj formi koja će "promeniti tradicionalne poglede na tehnologiju materijala i pogona".

"To je jedan pravac. Drugi pravac jeste da trenutna tehnološka postignuća treba reinstalirati u koren ideje o automobilu kao fenomenu dvadesetog veka koji je predstavljao simbol slobode (nezavisnog kretanja) i lepote koju istinski automobilski zaljubljenici u trenucima entuzijazma čak porede i sa lepotom žene", objašnjava Milovančević i dodaje da će AQOS svojim delovanjem tretirati oba pomenuta pravca.
AQOS automobil - dizajnerska studija
"Treba imati na umu da je automobilsko tržište u ovih sto i nešto više godina edukovano i da je sve manje podložno besmislenim marketinškim sloganima i imuno na prolazne trendove koji se uporno serviraju", kaže Saša Milovančević.

Prema njegovim rečima, za nastanak novog brenda automobila "potrebno je da u temelju svega bude znanje, strast i bezrezervna ljubav koja će vas odvesti u posvećenost i rizik iznalaženja rešenja na sve izazove koji vas očekuju na tom putu".

"Istine radi, treba pomenuti dozu lične ludosti i hira koji vas vodi u pravcu preuzimanja odgovornosti za ishod akcije, ali tako je bilo oduvek kroz istoriju stvaranja novog."
AQOS automobil - dizajnerska studija
Milovančević je najavio da će prvi AQOS-ov automobil svetsku premijeru imati na nekom od automobilskih sajmova krajem 2015. ili početkom 2016. godine, u formi koncept - prototipa.

"Sledeća etapa promocije odigraće se na čuvenoj trci u Le Manu gde ćemo svoja rešenja uporediti sa konkurencijom, a trenutna situacija je takva da AQOS treba očekivati u punom sjaju za dve do tri godine", rekao je vođa AQOS tima i glavni dizajner, Saša Milovančević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: