Da li treba zabraniti pušenje u automobilu zbog dece?

Posle Kipra, Engleska je druga evropska zemlja koja je odlučila da zabrani odraslima da puše u automobilu ako se u vozilu prevoze deca. Zakon će stupiti na snagu u oktobru 2015, a stručnjaci ističu da je reč o najznačajnijoj odluci koja se tiče poboljšanja zdravlja engleskih stanovnika još 2007. i uvođenja zabrane pušenja na javnim mestima.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

10:46

Default images

Vlada je uputila nacrt zakona o zabrani pušenja u automobilima parlamentu te zemlje koji bi trebalo da ga izglasa početkom 2015.

Među snažnim zagovornicima odluke da se u vozilima zabrani pušenje ako se u njima prevoze i osobe mlađe od 18 godina je i premijer Dejvid Kameron. On je još u februaru izjavio da je došlo vreme da se preduzmu novu koraci kako bi se deca zaštitila od opasnosti koje donosi takozvano pasivno pušenje.

Nacrtom zakona predviđene su kazne za roditelje, staratelje ili druge odrasle osobe koje se zateknu sa upaljenom cigaretom u automobilu, ako se sa njima voze i deca ispod 18 godina. Stručnjaci procenjuju da je oko 430.000 dece u Britaniji svake godine izloženo duvanskom dimu dok se voze u porodičnim automobilima.

Donošenje odluke o zabrani pušenja u vozilima podržala su brojna zdravstvena udruženja i organizacije koje bave posledicama udisanja duvanskog dima po zdravlje ljudi i zalažu za zabranu pušenja.

Engleska će tako postati tek druga zemlja u Evropi (uz Kipar) koja je donela zakon o zabrani pušenja u automobilima zbog zdravlja dece. Vlasti Velsa takođe paniraju da donesu jedan ovakav zakon, dok se slične mere razmatraju i u Francuskoj.

Javnost u Engleskoj po svemu sudeći podržava novi zakon. Istraživanje sprovedeno u martu pokazalo da se 77% odrsalih, uključujući i 64 odsto onih koji puše, zalaže za zabranu pušenja u automobilima u kojima se prevoze deca.

Britansko udruženje lekara takođe podržava ovu meru.

"Deca su još uvek u procesu razvoja i u poređenju sa odraslima ona brže dišu, apsorbuju više zagađivača iz vazduha i imaju manje razvijen imunološki sistem", kaže doktorka Šila Holins iz ovog udruženja.

"Kao rezultat toga, ona su osetljivija na štetne efekte koje uzrokuje pasivno pušenje", objašnjava ona.

Da li biste podržali donošenje ovog zakona u Srbiji, ako bi ga predložile naše vlasti?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: