Megane popravio ocenu na EuroNCAP testu bezbednosti

Na najnovijim testovima EuroNCAP-a našlo se šest novih i restilizovanih modela automobila. Pet modela ispitano je po prvi put, dok je redizajnirani Megane, koji je na prethodnom testiranju osvojio samo 3 zvezdice, bio na popravnom ispitu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 06.11.2014.

09:28

Default images

Maksimalnih 5 zvezdica za bezbednost osvojili su Tesla Model S, Nissan Pulsar, BMW Serije 2 Active Tourer i Škoda Fabia.

Suzukijev novi mali gradski automobil, Celerio, nije se proslavio - ispitivači EuroNCAP-a dodelili su mu svega 3 zvezdice.

Iako je zadovoljio u oblasti bezbednosti dece (74%) i pešaka (68%), Celerio je podbacio na polju bezbednosti odraslih putnika, sa ocenom 61%, kao i u pogledu opremljenosti sistemima asistencije vozaču, sa svega 38% poena.
Suzuki Celerio (Foto: EuroNCAP)
EuroNCAP je saopštio da prilikom frontalnog sudara novi mali Suzuki ne pruža adekvatnu bezbednost vozaču u donjem delu nogu. Negativno je ocenjeno i to što su bočni vazdušni jastuci koji štite glavu vozača u modelu Celerio dostupni tek kao opcija, dok EuroNCAP zahteva da oni budu standardni deo opreme.

Takođe, utvrđeno je da putnici na zadnjim sedištima nemaju dovoljno dobru zaštitu od povreda kičme izazvanih naglim trzajem glave.

Suzuki će morati da unapredi Celerio ako želi da popravi ovaj rezultat, a Renault je to već uradio kada je reč o restilizovanoj verziji modela Megane, koji je na prethodnom testiranju takođe osvojio samo 3 zvezdice. Megane se popravio za jednu ocenu, tako da mu je EuroNCAP dodelio 4 zvezdice.

Prema prethodnom izveštaju te organizacije,ovaj model je jednu zvezdicu izgubio samo zato jer upozorenje o nevezanom pojasu na zadnjim sedištima, koje se pojavljuje na instrument tabli, nije bilo dostupno na svim jezicima.

Francuski proizvođač je to ispravio, i automatski dobio 4 zvezdice. Ipak, Megane još uvek ne zaslužuje maksimalnu ocenu, s obzirom da je na najnovijem testu u oblasti sigurnosnih sistema asistencije postigao skor od 56%, što je manje od minimalnih 65%, koliko je potrebno za 5 zvezdica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: