Oprezno zbog kiše na putevima i snega u višim predelima

Nagla promena vremena stavila je vozače na prva ozbiljnija iskušenja ove jeseni. Zbog osetnog pada temperature, obilnih kiša u nižim predelima i snega na planinama, kao i magle koja smanjuje vidljivost i usporava saobraćaj, Auto-moto savez Srbije upozorio je učesnike u saobraćaju da budu oprezni i prilagode brzinu uslovima na putu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

11:13

Default images

Na vozače se apeluje da obrate pažnju i budu posebno oprezni zbog pojave susnežice i snega na deonicama koje se nalaze od 800 metara nadmorske visine i više.

Na pojedinim planinama već se stvara snežni pokrivač, mada su prilazi planinsko-turističkim centrima prohodni za saobraćaj. Tokom dana očekuje se nastavak padavina i zadržavanje snega na kolovozu.

Situacija kada se iz umerene i blage jeseni naglo uđe u zimske uslove vožnje može biti neprijatna i veoma opasna za vozače s obziirom da automobili nisu pripremljeni za snežne padavine i nemaju odgovarajuću zimsku opremu, koja je po zakonu obavezna tek od 1. novembra.

U slučaju da planirate put na planinu u narednom periodu, proverite vremensku prognozu pre polaska i kakvi su uslovi za vožnju, a po potrebi zimske gume možete montirati i pre zakonom predviđenog datuma.

Kao i uvek kada su u pitanju ovakve vemenske (ne)prilike savetujemo da pred put proverite i u kakvom stanju su vam brisači i da dopunite tečnost za vetrobransko staklo.

Zbog velike vlažnosti, očekujte i da će vam se stakla u kabini magliti, naročito na početku vožnje. Da biste izbegli neprijatne situacije i imali nesmetan pogled, pre kretanja na put odmaglite staklene površine pomoću ventilacije ili čiste suve krpe.

Više informacija i saveta o pripremama za zimske uslove vožnje i obaveznoj zimskoj opremi možete pročitati u posebnim tekstovima na našem sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: