Tesla S: Apdejt softvera umesto odlaska u auto-servis

Za razliku od vozača konvencionalnih modela, vlasnici Tesle S retko imaju potrebu da odlaze u ovlašćeni servis. Osim u slučajevima kada se desi neki mehanički kvar, većina eventualnih problema otklanja se onlajn, a na isti način automobil dobija razna unapređenja i brojne nove funkcije.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

14:19

Default images

Zahvaljujući električnom pogonu, ali i revolucionarnoj koncepciji koja podrazumeva da se praktično svim funkcijama automobila upravlja kompjuterski, uz pomoć centralnog ekrana, Tesla S je jedinstven model na tržištu.

Kompanija Tesla Motors nedavno je predstavila najnovija softverska unapređenja, uključujući i nove funkcije koje su dostupne vlasnicima Modela S iz 2012. putem interneta.

Među novim sadržajim je i pametna kontrola oslanjanja, mogućnost startovanja vozila pomoću smartfona i dr:

Vazdušno oslanjanje koje se samo podešava u zavisnosti od terena kojim se auto kreće

U slučaju da se često vozite deonicom koja zahteva da automobil ima veće odstojanje od tla, Model S će zapamtiti kada i gde ste tokom prethodne vožnje povisili oslanjanje, i automatski će ga podesiti na istu visinu kada se ponovo budete kretali istim putem.

Ovo je naročito korisno za vlasnike čiji prilazni putevi do parkinga ili garaže imaju strm nagib.

Pametnija navigacija

Tesla je saopštio da će navigacioni sistem u Modelu S biti unapređen tako što će u realnom vremenu obaveštavati vozača o trenutnoj situaciji u saobraćaju i u svakom trenutku moći da izračuna predviđeno vreme trajanja putovanja.

Tako će vozač biti upoznat da li je došlo do promene vremenskih parametara vožnje zbog gužve na putu. Informacije će se između prikupljati i od drugih Tesla S automobila na putu.

Saveti za promenu dnevne rute

Vozači koji svakodnevno prelaze isti put svojim automobilom, najčešće nemaju potrebu da koriste navigaciju. Ipak, Tesla je omogućio novu funkciju koja će dobro doći i prilikom ovakvih putovanja.

Kompjuter će prikupiti informacije o situaciji u saobraćaju na putu koji vlasnik svakodnevno prelazi i pre nego što on sedne za upravljač. Ako dođe do gužve u saobraćaju, pre polaska na put upozoriće na to vozača i predložiti bržu rutu.

Daljinsko startovanje pomoću smartfona

Nova unapređenja Tesle S obuhvatiće i mogućnost da se motor startuje pomoću komande sa smartfon uređaja, što je korisno u slučaju ako vozač zaboravi ključ ili mu nije pri ruci.

Aplikacija za startovanje motora zaštićena je šifrom koju će vlasnik morati da upiše prilikom aktivacije.

Sinhronozacija kalendara

Tesla S od sada će moći da sa smartfon uređaja sinhronizuje podatke o vlasnikovom dnevnom rasporedu ili sastancima i automatski unosi željene lokacije u navigacioni sistem automobila.

Davanje imena automobilu

Mnogi vozači imaju emotivan odnos prema svom automobilu. Tesla je najnovijim apdejtom omogućio vlasnicima koji to žele da daju ime svom četvorotočkašu. Ime će se pojavljivati u smartfon aplikaciji i na centralnom ekranu automobila.

Pročitajte kako je Tesla reagovao na zamerke izrečene nakon velikog testa Consumer Reportsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: