Komunalci slikaju nepropisno parkirane, kazne na adresu

Beogradski "Parking servis" i Komunalna policija predstavili su u ponedeljak novi softver uz pomoć kojeg će "komunalci" fotografisati nepropisno parkirana vozila i izdavati elektronske naloge za taj prekršaj. Sa naplatom takvih kazni, koje će iznositi 5.000 dinara, počeće se 1. oktobra.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.09.2014.

15:16

Default images

Reč je o uobičajenoj visini kazne koja se izdaje po prekršajnom nalogu i postojaće mogućnost plaćaja pola kazne u periodu od osam dana od uručenja naloga.

V.d. direktor "Parking servisa", Andrija Čupković, rekao je da je to preduzeće razvilo softver za Komunalnu policiju kako bi ta služba lakše sprovodila red na ulici.

Čupković je dodao da je cilj novog sistema da se što manje automobila odnosi paukom i da se procedura sankcionisanja nepropisno parkiranih vozača završi pisanjem prekršajnog naloga, koji će izdavati Komunalna policija.

"Namera 'Parking servisa' je da diže što manje vozila. U tome će nam pomoći Komunalna policija koji će na terenu pisati prekršajne naloge da se uvede red u parkiranju u Gradu. Po nalogu gradonačelnika, do 1. oktobra nepropisno parkiranje na taj način neće se sankcionisati, a od tada će postati praksa", naveo je Čupković.

On je izrazio nadu da će biti promenjena svest nesavesnih građanima koji se nepropisno parkiranju, a koji su u manjini.
Načelnik Komunalne policije Nikola Ristić naveo je da će, prevashodno u užim gradskim jezgrima, biti dovedena u red parkirališta, javna mesta i zelene površine.

Komunalna policija će sa novim softverom, dodao je, biti u mogućnosti da uoči konkretan prekršaj, odmah ga prezentuje preko svojih uređaja i zatim sankcioniše vozača koji je ostavio nepropisno parkirano vozilo.

Na pitanje da li će Komunalna policija imati kapaciteta za to, Ristić je rekao da oni jesu angažovani na mnogim poljima, trenutno i u kontroli gradskog prevoza, ali da će se potruditi da preraspodelom radnog vremena i vanrednim angažovanjem urade sve što se od njih očekuje.

"Parking servis" je razvio softver za rad Komunalne policije, sličan onome koji koriste saobraćajni policajci putem sistema "Pauk video-nadzor".

Kontrolori "Parking servisa" neće fotografisati vozila, već će to isključivo raditi komunalni policajci. Novi sistem funkcionisaće na sličan način kao i kamere, koje snimaju vozače, koji prolaze žutom trakom, a komunalni policajac će, kada uoči nepropisno parkirani automobil, fotografisati vozilo u prekršaju i, uz pomoć aplikacije instalirane na tabletima, poslati fotografije u dispečarski centar "Parking servisa".

Tu će se, uz pomoć programa, pisati elektronski nalog i u zavisnosti od prekršaja sa fotografijama slati na kućnu adresu vlasnika vozila.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: